Overlay
popis atrakcija

The Timesov novinar opisao hedonističko putovanje od Splita preko Pelješca do Dubrovnika: pod Marjanom je ‘pao‘ na jedan restoran i mjesto s ‘puno zgodnih ljudi‘

Piše T.S.M.
27. srpnja 2022. - 19:33

Prvi Britanac koji se provozao Pelješkim mostom, barem prema njegovoj evidenciji, svoje je iskustvo opisao u članku objavljenom u britanskom The Timesu. Pod naslovom "The ultimate Croatian road trip", novinar Tristan Rutherford ishvalio je impozantnu građevinu elegantno protegnutu iznad Jadranskog mora usporedivši vožnju njome s vožnjom rollercoasterom kroz oblake te u nastavku teksta dao svoje prijedloge za hedonistički produženi vikend strateški raspoređen između Splita, Dubrovnika i svega dobrog u sredini. 

Oduševljen Pelješcem, opisao je kako je guštao u sjeni borova na plaži Vučine, odakle se zaputio u Orebić, gdje je dobro ručao u obiteljskom ribljem restoranu Mimbelli.

U Orebiću je uskočio u taksi-čamac koji ga je prebacio na otočić Velu Stupu, "otočić kao stvoren za Instagram na kojem slavne osobe poput hrvatskog nogometaša Luke Modrića mogu pijuckati mojito na ljuljački postavljenoj nad plićakom dok se niskobudžetni gosti mogu prepustiti sendvičima s pršutom i robinzonskim fantazijama".

Prema Ruthefordu, među najvećim pelješkim atrakcijama su kitesurfing i dobra "kapljica", a on se, prema vlastitom priznanju, bez puno razmišljanja odlučio za ovu drugu i to u vinariji Mikulić gdje je, kako piše, uživao u izvrsnom plavcu malom.

Nije propustio posjetiti Putniković i tamošnji muzej vina što mu je bio sasvim lijep uvod u gozbu kamenicama u restoranu Bota Šare u Malom Stonu. Unatoč makadamskoj stazi, jedinom putu do Kobaša na istočnom kraju poluotoka, odlučno se zaputio kroz "zemlju koju je turizam zaboravio" put restorana Gastro Mare, specifičan po suradnji vrhunskog chefa Tonija Bjelančića i nutricionistice Maje Rupert. 

Pišući o Splitu spomenuo je plaže Kašjune ("hipstersko okupljalište s pogledom na Čiovo"), Kaštelet ("idealna za obiteljsko kupanje" i Jadran ("gdje zgodni ljudi igraju vaterpolo"), ture virtualne realnosti koje posjetitelja vraćaju u rimsko vrijeme, jednodnevne izlete na Šoltu i gastronomsku ponudu koja je, kako piše, procvjetala nakon korone. Kao mjesto na kojem se može pojesti najbolji seafood u Splitu istaknuo je riblji restoran Pinku.

"Otvoren je 2020. i stječe reputaciju zbog inovativnosti i izvrsne usluge. Ovaj mali gurmanski restoran kupuje ulov od lokalnih ribara na obližnjoj stoljetnoj ribljoj tržnici koje potom suši, marinira ili pošira".

Iz dubrovačke je ponude, pak, posebno izdvojio vožnje zip-lineom i žičarom, izlete na Lokrum, nedavno otvoreni gay klub Milk te elegantni riblji restoran Posat i njihovu tjesteninu sa sipinim crnilom i jakopovim kapicama.

 Moramo vam priznati da nam je njegov popis prijedloga baš po guštu...

Pratite Stil i na Facebooku te Instagramu!

29. srpanj 2022 22:04