Overlay
tri eko recepta

Svjetleće pisanice u tonovima prirode: u skladu sa zdravim životom, doznali smo tradicionalne recepte za ukrašavanje jednog od simbola Uskrsa

Piše SD
Foto Luka Gerlanc/Cropix
2. travnja 2021. - 18:14

Iz male radionice Dominque Vrkljan, Riječanke sa zadarskom adresom, gdje caruju održivost i minimalizam, stižu nam pisanice bojane po tradicionalnoj recepturi, te neodoljive dekorativne svjećice u ljusci jaja.

Ova studentica pete godine turizma i komunikacijskih znanosti, iz ljubavi prema self care kulturi posljednjih se godina posvetila izradi ekoloških mirisnih svijeća i drugih ručno izrađenih proizvoda za njegu duha i tijela. Promovira zdravo i svjesno življenje okrenuto prirodi, a sve kroz priču zapakiranu u ime Bijeli glog.

Jaja prirodno posvijetljena kvasinom

Sastojci:

– 200 ml kvasine

– 200 ml vode

– 3 jaja

– lončić (zapremine 1 l)

Priprema:

Jaja stavite u lončić te ih prelijte s 200 ml kvasine i 200 ml vode (jako je bitno da su sva jaja uronjena u tekućinu, ako nisu povećajte količinu držeći se zadanog omjera). Kada tekućina u lončiću uzavre, pustite da 10 minuta kuha na laganoj vatri, pažljivo uklanjajući pjenu koja će se pritom stvarati na površini. Nakon kuhanja, jaja operite pod mlakom vodom mokrom spužvicom, istrljajte suhom krpom pa aranžirajte po želji.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Svijeće u ljuskama od jaja

Sastojci:

– 4 fitilja

– ​sojin vosak (ili vosak starih nepotrošenih svijeća koje imate kod kuće)

– 4 jaja

– 4 čašice za jaja, nož

Priprema:

Za ovaj DIY projekt sama jaja spremite u hladnjak za neki idući obrok. Svako jaje razbijte nožem malo iznad njegove sredine i nastojite napraviti što ravniji rez kako bi što manje ljuske popucalo, ljuske pažljivo operite pod slabim mlazom hladne vode te ostavite da se posuše. Otopite sojin vosak ili ostatke voska nepotrošenih svijeća tako da zagrijete lonac vode te u njega stavite posudicu s voskom ili nepotrošene svijeće. Kada se vosak u potpunosti otopi pustite ga 5 minuta.

Vratite se ljuskama te svaku od 4 ljuske stavite u svoju čašicu za jaje, a u svaku ljusku stavite fitilj te nakon što se vosak hladio 5 minuta ulijte ga u ljuske. Novonastale svjećice pustite da se ohlade, odnosno da se vosak u potpunosti stvrdne pa podrežite fitilje. Svjećice možete ostaviti u čašicama ili aranžirati prema želji, ali pazite da ne gore bez nadzora, jer nisu dovoljno čvrste.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Prirodno bojana jaja u kapuli

Sastojci:

– ljuske od kapule (smeđa kapula)

– konac za šivanje

– lončić (zapremine 1 l)

– 4 jaja

Priprema:

Dva jaja obložiti ljuskama od smeđe kapule i zamotati koncem. Ostatak ljuski od kapule staviti u lončić s dva preostala jaja (tako će 2 jaja biti jednobojna, a dva koja smo zamotali koncem imat će apstraktan uzorak).

U lončić dodati sva 4 jaja i 900 ml vode te kuhati oko 6 do 7 minuta. Nakon kuhanja jaja ostaviti 10 minuta u lončiću kako bi dobila intenzivniju smeđu boju, izvaditi i ostaviti da se posuše na kuhinjskoj krpi, a s umotanih jaja prethodno skinuti konac i ljuske.

23. travanj 2024 17:54