Overlay
najbolji trikovi

Sretan vam Međunarodni dan kave! Proslavite ga uz najbolju kavu po svom guštu, a mi vam predlažemo tursku i donosimo savjete za savršenu

Piše Tea Sumić Miletić
1. listopada 2020. - 14:21

Međunarodni je dan kave, što je idealna prilika za potražiti odgovor na vječno pitanje: kakva je najbolja? Talijani će vam reći espresso, Amerikanci "latte" (što bi, s obzirom na količinu mlijeka, odgovaralo našoj bijeloj), a jedan veliki dio svijeta bi vas u čudu pogledao što to uopće pitate. Za njih je odgovor, otkad je kave i svijeta, isti: turska.

Tursku kavu, baš dobru tursku kavu, nažalost, piju tek oni koji paze na detalje. Jer da bi se skuhala baš dobra turska kava, nije dovoljno u uzavrelu vodu ubaciti nekoliko žličica mljevenih prženih zrna te čarobne biljke latinskog naziva Coffea arabica. Umjetnost je to puna malih tajni i zakonitosti, kojih se njezini poklonici drže kao da su uklesane u kamen, dok ih oni koji je tek rijetko piju uopće nisu svjesni.

Na Međunarodni dan kave red je isprobati ih i skuhati šalicu najbolje kave.

Dakle, počnimo od početka, odnosno od kave. Prije nego je uopće kupite, pokušajte doznati kad je pržena, jer kavu bi, kako nam je savjetovao barista Karlo Purić, trebalo konzumirati unutar dva mjeseca od tog datuma. Ovo, nažalost, dolazi u obzir samo ako kupujete kavu u pržionicama. Kupujete li već pakiranu u trgovini, provjerite datum proizvodnje jer, premda može znatno odstupati od datuma prženja, ipak vrijedi što svježije, to bolje. 

Nevješti kuhači turske kave obično se žale da im je kava bljutava, a osnovni krivac za to su pogrešno odmjerene količine vode i kave. Ona bi trebala odgovarati broju šalica koje će se popiti i to tako da se u "džezvu" (namjerno koristimo turcizam jer ipak govorimo o turskoj kavi!) ulije šalica i pol vode na svaku šalicu kave koja se namjerava dobiti. Na svaku šalicu kave koja se želi dobiti ide žličica kave.

A sad evo i savjeta koji će mnoge iznenaditi: neki tvrde da se kava ne dodaje uzavreloj vodi, nego se stavlja u nju dok je još hladna. Ha! I pri tome nema miješanja. Nakon što počne ključati, skida se s vatre i dobro miješa. Potom se kratko vraća na vatru samo dok ne provre. Kako nam Karlo objašnjava, ovakav postupak, jamči najbolji okus jer se u vodi sobne temperature nalazi više kisika koji pomaže pri oslobađanju arome, a također je iz kave, kad se kuha ovako, oslobađa najviše šećera.

Ako vas naš stručnjak nije uvjerio, kuhajte kavu kako ste do sada navikli, no iskušajte ovaj trik. Pokupili smo ga od jedne turske food blogerice koja tvrdi da se u njenoj obitelji koristi generacijama.  Dakle, želite li dobiti pjenu, koja je pokazatelj dobro skuhane kave, tik prije nego kava uzavre oduzmite žličicu-dvije pjene koja se stvorila i prebacite ih u šalicu u kojoj ćete poslužiti napitak. Nakon što kava uzavre, u svaku šalicu nalijte kavu do pola, a ostatak pustite da zavre još jednom. Tom dvaput uzavrelom kavom dopunite šalice.

Za one koji u svoju kavu vole dodati mlijeko, savjet je da biraju ono s manje masnoće te da ga zagrijavaju do najviše 60 stupnjeva.

I šećer za kraj: za potpuni doživljaj, ne zaboravite uz kavu servirati i nešto slatko!

 

24. travanj 2024 12:28