Overlay
pravi užitak

Sočna, kremasta torta koja puca od zdravlja: ne sadrži jaja, mlijeko ni pšenicu, a puna je superhrane koja raste u Dalmaciji! Ispecite je i guštajte

Piše Stil
16. rujna 2022. - 10:29

Pred nama je vikend s ne baš idealnom vremenskom prognozom za šetnje, odlazak na plažu i slične radosti u kojima inače uživamo polovicom rujna, stoga nam je najbolje uljepšati ga jednom lijepom, sočnom tortom ukrašenom svježim smokvama. U smokvama bismo trebali guštati dok god im je sezona (a kasnije u suhima, dakako, ali njih ćemo koristiti zas neke druge recepte), jer su prava superhrana - pune su "vitamantina ljepote", A i E, kao i vitamina C te kompleksa vitamina B, željeza, oksidansa, minerala poput kalcija, kalija i magnezija, a zbog obilja vlakana potiču probavu i čišćenje organizma. A sad zamislite sve to, plus zdrava torta bez glutena, jaja i mlijeka! Upravo vam takav recept nudimo - zabavite se i uživajte u rezultatu.

Torta od mrkve sa smokvama

Sastojci:

112 grama maslaca (ili veganske zamjene)

150 grama šećera u prahu

110 grama smeđeg šećera

183 grama nezaslađenog pirea od jabuke

1 ½ žlica ekstrakta vanilije

296 grama bezglutenskog brašna 

104 grama zobenog brašna

2 žličice praška za pecivo

1 čajna žličica sode bikarbone

2 žličice cimeta

1 žličica mljevenog đumbira

½ žličice mljevenog muškatnog oraščića

½ čajne žličice soli

Prstohvat mljevenog klinčića

250 ml zamjenskog mlijeka

1 žličica jabučnog octa

192 grama mrkve

250 ml zlatnih ili običnih grožđica

88 grama nasjeckanih oraha

Za glazuru:

168 grama (veganskog) maslaca

340 grama (veganskog) krem ​​sira

1 ½ čajna žličica ekstrakta vanilije

480-600 grama šećera u prahu

1 ¼ žličice cimeta

¼ žličice soli

Za ukras: 

svježe smokve

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175˚C. Namastite dva kalupa za torte, pospite ih brašnom. 

Umutite maslac, dodajte mu šećer, smeđi šećer i ekstrakt vanilije i miksajte srednjom brzinom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte pire od jabuka i nastavite miksati.

Pomiješajte (bezglutensko) brašno, zobeno brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, cimet, đumbir, muškatni oraščić, sol i klinčiće.

Dodajte polovicu mješavine brašna i začina u zdjelu s maslacem i šećerom i dobro promiješajte. Zatim dodajte polovicu količine mlijeka i jabučni ocat, pa ostatak brašna i ostatak mlijeka. U glatku smjesu ubacite sitno nasjeckanu mrkvu, grožđice i orahe. Tijesto podjednako podijelite u kalupe i zagladite ga lopaticom.

Pecite 40 minuta, provjerite je li ispečeno uz pomoć čačkalice. Ostavite da se potpuno ohladi, a u međuvremenu pripremite glazuru.

Umutite (veganski) maslac sobne temperature i krem ​​sir sobne temperature. Kad smjesa postane svijetla i pjenasta, postupno dodajte šećer u prahu, zatim dodajte vaniliju, cimet i sol. Premažite jednu polovicu torte, poklopite je drugom pa premažite i nju. Ukrasite svježim smokvama i malo rashladite prije posluživanja.

Pratite Stil i na Instagramu te Facebooku!

24. travanj 2024 22:25