Overlay
Hajdemo u planine!

Savršeno odredište za skijaše svih kategorija: ova regija ima iznimno bogatu ponudu, a cijene nisu više od hrvatskih! Imamo i zanimljiv prijedlog...

Piše Žarko Tičinović
Foto Tom Dubravec/Cropix
4. prosinca 2021. - 12:10

Približavaju se zimski praznici. Ljubitelji skijanja i bijelog pokrivača već počinju razmišljati gdje će se uputiti kada za to dođe vrijeme. Treba provjeriti skije, pancerice, kacige, rukavice i svu ostalu opremu, pa i skuhati nezaobilazne sarme. E, sad tu vam pomoći ne možemo, ali možemo u potrazi za skijaškom destinacijom koja bi stazama i sadržajem zadovoljila sve kategorije skijaša, one iskusnije i zahtjevnije, pa sve do djece i početnika koji tek otkrivaju čari koje samo skijanje nudi.

Sve većem broju ljubitelja skijanja iz Dalmacije, već godinama su prvi izbor skijaški centri iz sustava Dolomiti SuperSki. Uz svima, zbog utrka svjetskog kupa, već poznate Cortinu d’Ampezzo, Kronplatz, Alta Badiu, Val Gardenu, tu su i možda nepravedno manje spominjani Tre Cime, San Martino di Castrozza, Alpe Lusia - San Pellegrino, Civetta, Val di Fassa, Arabba/Marmolada, Sellaronde te Val di Fiemme. Upravo skijališta u regiji Val di Fiemme svojim odlikama zadovoljavaju sve skupine skijaša, a raznolikost i kvaliteta ponude je takva da je sve podređeno ljubiteljima snijega i sporta.

image
Pogled na padine skijališta Pampeago
 
Tom Dubravec/Cropix

Ski regija Val di Fiemme uključuje pet ski područja, Alpe Cermis, Latemar, Alpe Lusia/Bellamonte, Passo Lavaze Oclini na kojima skijaše čeka 50 liftova zadnje generacije i više od 100 kilometara staza koje se protežu iznad malih pitoresknih talijanskih mjesta regije Trentino. Cavallese, Preddazzo, Pampeago, Obereggen, Tesero, Varena maleni su gradići u kojima je bolje pronaći smještaj nego na samom skijalištu jer imaju štošta za ponuditi nakon što završite s dnevnim aktivnostima. Ova mjesta nude veliki izbor lokalnih specijaliteta u restoranima (cijene čak i ne odskaču od onih na koje smo navikli kod kuće), klizališta, bazene pa čak i dvije zvjezdarnice.

Ski-bus koji povezuje sva mjesta s već spomenutim skijalištima, klizalište i bazen možete koristite slobodno ako imate ski pass. Klizaljke, naravno, morate iznajmiti, a za bazen obavezno ponesite i svoju kapicu. Najveći skijaški centar područja Val di Fiemme je Latemar s više od 18 liftova između mjesta Pampeago, Predazzo i Obereggen i to na visini do 2500 metara. Staze na ovom području većinom su srednje do blage (crvene i plave), pa će zadovoljiti i početnike i one koji vole malo bržu i zahtjevniju vožnju.

image
Karta skijalista Oberegen
 
Tom Dubravec/Cropix

Područje Alpe Cremis zanimljivo je onima koji vole strmije staze, a uključuje i poznatu 7,5 km dugu crnu stazu Olimpia i osvijetljenu stazu za noćno skijanje. Padine na Alpe Lusia/Bellamonte i Passo Rolle obožavat će početnici i oni koji žele blaže i duže staze idealne za usavršavanje forme i stila.  Uza sve to tu je i 150 km staza za skijaško trčanje, piste za sanjkanje, veliki broj dječjih igrališta na snijegu, snowboard parkova, alpine coaster, da ne nabrajamo dalje. Kakvu god zimsku aktivnost zamislite Val di Fiemme ima uvjete za svaku.

Ski-karta, kao što smo već spomenuli, pokriva svih 5 područja i uključuje ski-bus servis koji konstantno prevozi skijaše cijelim područjem. Ono što je svakom skijašu najvažnije je zajamčeno skijanje, a Val di Fiemme ga već godinama osigurava bez obzira na prisutnost prirodnog snijega, preko 100 kilometara staza spremne su i prekrivene snijegom od prvog do posljednjeg dana sezone zahvaljujući najmodernijim sustavima umjetnog zasnježivanja. Val di Fiemme uz to ima i velik broj sunčanih dana, a malo vjetrovitih pa je razumljivo i to jedan od razloga zašto odabrati baš ovu destinaciju.

image
Sanjkaši na skijalištu Pempeago.
 
Tom Dubravec/Cropix

Za kraj imamo još jedan prijedlog o kojemu valja ozbiljno razmisliti. Znamo da ove sezone famozni hrvatski tjedan pada dosta nezgodno od 1. siječnja do 8. siječnja tako da bi putovanje trebali započeti na Silvestrovo ili na samu Novu godinu. Ali, i u tome možemo vidjeti priliku. Naime, mnogi zagriženi ljubitelji snježnih padina ozbiljno razmišljaju o nadoknadi propuštenog prošlogodišnjeg skijanja, pa nije nemoguće da se odluče za i desetodnevno uživanje na snijegu umjesto uobičajenog sedmodnevnog. Tako bi recimo u terminu od srijede 29. prosinca pa do 8. siječnja uz skijašku zabavu na planinama dočekali i 2022. godinu. Deset dana skijanja i Nova godina u Dolomitima, fantastičnoj lokaciji s UNESCO popisa svjetske baštine... Doista primamljivo zvuči, zar ne.

"We care about You"

U ovo doba svjetske pandemije u sustavu Dolomiti Superski potrudili su se da skijašima, bez obzira na i ovdje obavezne COVID potvrde, maske i dezinfekciju, koliko-toliko olakšaju korištenje svih svojih kapaciteta. Tako je krenula akcija "Mi se brinemo za vas" u sklopu koje su osmišljene nove mogućnosti, ali i objašnjena pravila za skijaše. Unutar nove aplikacije Dolomiti Superski ugrađena je interaktivna mapa svih skijališta koja prikazuje koliko su zauzete glavne žičare. Ove informacije također su integrirane i u 3D ski kartu na službenim web-stranicama. Na ovaj način može se vidjeti postotak iskorištenog kapaciteta žičara tako da skijaši mogu izbjeći najveće gužve.

Što se tiče samog korištenja gondola, žičara i sedežnica njihov kapacitet smanjen je za 50 posto, redovito se dezinficiraju, a upotreba maski za lice je obavezna.

U novom normalnom čak i roditelji s COVID putovnicama nisu oslobođeni muke s testiranjima. Djeca većinom nisu cijepljena pa do potrebne COVID potvrde mogu doći samo negativnim testom. U Italiji je testiranje organizirano u gotovo svim većim skijaškim centrima. Svugdje na svoj način, negdje u hotelima, negdje na punktovima, ali isto tako u ljekarnama se moguće testirati i dobiti potvrdu. Cijene brzih antigenskih testova, čija je valjanost 48 sati, u ljekarnama variraju od 8 pa sve do 30 €.

Pratite Stil i na Instagramu!

20. travanj 2024 04:02