Overlay
ukusno i ‘kripno‘

Savršeno jelo za hladnu nedjelju: recept zbog kojeg nećete morati izaći iz kuće niti se puno potruditi, imamo savjete koji jamče najbolji rezultat

Piše Stil
17. siječnja 2021. - 14:10

Nedjelja je, hladno vam je, gladni ste, a ono šta ste planirali za današnji ručak: a) nemate, b) ste zaboravili izvaditi iz zamrzivača ili c) vam se baš ne jede. Sreća što ste naletjeli na naš prijedlog. Zbog njega ne biste trebali izlaziti iz kuće, brzo je gotov, a ukusan je i "kripan".

Da, riječ je o složencu od krumpira, odnosno pommes gratin. Jednostavnije ne može, a primijenite li naše savjete, bit će to najbolji složenac / gratin kojeg ste ikad pripremili.

S obzirom da ste gladni i da se već bliži ura od ručka, nećemo duljiti: evo vam recept.

Složenac od krumpira

Sastojci :

1200 grama krumpira

25 grama maslaca

255 grama sira

175 grama slanine

600 mililitara vrhnja

sol

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva i namažite plitku posudu za pečenje dimenzija 25 x 30 cm s malo maslaca.

Ogulite i narežite krumpir na debele ploške, debljine približno 3 milimetra pa ga temeljito isperite pod hladnom, tekućom vodom. Osušite kuhinjskim papirom i dobro začinite solju i paprom.

Sir narežite na male kockice.

Zagrijte veliku tavu pa suho popržite komadiće slanine dok ne postanu zlatni. Ocijedite na kuhinjskom papiru.

Polovicu krumpira poslažite u posudu, pospite slaninom, a zatim prelijte polovicom sira te na kraju prekrijte preostalim krumpirom.

Prelijte vrhnjem koliko je potrebno da prekrije krumpir. Po vrhu poslažite listiće maslaca.

Pecite dok krumpir ne omekša, otprilike 1 1/4 sata. Izvadite posudu za pečenje iz pećnice, po složencu pospite preostali sir pa zapecite dok sir ne porumeni, oko 15 minuta.

Izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji 15 minuta pokriveno folijom prije posluživanja.

Nije svejedno!

Za najbolji rezultat koristite krumpir s niskim udjelom škroba, poput crvenog, jer će takav najbolje podnijeti dugo, polagano pečenje. Vrlo je važno i kakav sir koristite. Dok će najobičnija gouda biti sasvim u redu, za bolji okus posegnite za sirom malo punijeg okusa, poput cheddara i reblochona ili svom najdražem mekom siru dodajte malo ribanca, dimljenog sira ili sira sa začinima. 

19. travanj 2024 09:47