Overlay
ideja za izlet

"Rajske stepenice" jedan su od najvećih hrvatskih hitova na društvenim mrežama, znate li da se uz vilu u čijem su sklopu vežu intrigantne priče?

Piše Tea Sumić Miletić
3. studenog 2021. - 15:19

Hrvatska je definitivni hit ljeta, mnogi zadovoljno trljaju ruke zbog rekordne turističke sezone, a svakako su brojni i oni koji se zadovoljno, s nostalgijom sjećaju odmora u Lijepoj našoj te se hvale fotografijama na društvenim mrežama. Domaće turističke atrakcije tako stječu sve više poklonika od kojih će neki, nadajmo se, odlučiti obići neka od mjesta na kojima sada samo "pare oči". Jedno od mjesta koja su stekla iznimnu popularnost na društvenim mrežama nalazi se na Lošinju.

Lošinj je sa svojim arhipelagom od ukupno pet naseljenih otoka sam po sebi turistička atrakcija, čak i izvan sezone kupanja. Lijepe uvale okružene borovom šumom kao stvorene su za šetnju - duž lošinjskih otoka čak je 250 kilometara šetnice - a navodno je čak i zrak na Lošinju ljekovit, zahvaljujući obilju mediteranskog bilja i posebnoj mikroklimi, zbog čega su još 1892. godine Veli i Mali Lošinj proglašeni klimatskim lječilištem, čime je otvoren put za razvoj turizma.

Posebna zanimljivost otoka je arhitektura - od kuća s raznobojnim fasadama i slikovitih uličica nalik na one u talijanskim gradićima do bogatih kuća kapetanskih familija okruženih raslinjem iz dalekih krajeva te ljetnikovaca iz 19. stoljeća, među kojima je i vila Karolina, ispred koje se nalaze slavne stepenice.

image
Tomislav Marcijuš

Vila je smještena u idiličnoj uvali Čikat koja je proglašena park-šumom, a izgrađena je 1898. godine prema projektu bečkog arhitekta K. von Wiedenfelda za budimpeštanskog bogataša Josefa F. Lovasyja. Uz vilu se vežu sočne priče o ljubavnim sastancima austrougarskog cara Franje Josipa i prelijepe glumice bečkog Burgtheatra Katarine von Schratt. Navodno je par spojila upravo carica Sissi, jer je u toj fazi braka već zgasnula njena strast prema vladaru carstva od 50 milijuna ljudi.

Lijepa vila ružičastog pročelja zapela je početkom 2000-ih za oko supruzi talijanskog političara i poduzetnika Giorgija Pantoa iz Regie Veneto. Drvni poduzetnik, specijaliziran za tikovinu, vilu je 2003. kupio od tvrtke Jadranka za milijun eura, a u njeno je uređenje 2005. utrošio znatno veći novac.

Nažalost nije stigao puno uživati u vili i pripadajućem vrtu obnovljenom prema izgledu nekadašnjeg parka s agavama, palmama i oleandrima, jer je potkraj 2006. smrtno stradao u venecijanskoj laguni pri padu helikoptera. Obitelj nakon njegove smrti nije rado posjećivala vilu pa je 2009. prodana neimenovanom ruskom naftašu, navodno vlasniku jedne naftne kompanije, za 12 milijuna eura.

Međutim, svo to bogatstvo arhitekture i povijesti sada su po popularnosti premašile famozne stepenice. Postale su iznimno popularne na društvenim mrežama i jedan od najčešće viđenih, sheranih i lajkanih domaćih motiva ovog ljeta. Na "meti" su se našle i Tomislavu Marcijušu, čije su fotografije lošinjskih "rajskih" stepenica prenijeli brojni popularni strani profili, a on nam ih je rado ustupio. Guštajte u lijepim kadrovima, možda vas nadahnu za posjet ovom idiličnom kvarnerskom odredištu.

Pratite Stil i na Instagramu!

19. travanj 2024 10:20