Overlay
recept za pet!

Predivnom kolaču sa sočnim malinama nemoguće je odoljeti: tijesto je lagano, nadjev kremast, a spoj - savršen! Imamo i dijetalnu varijantu

Piše Stil
2. lipnja 2021. - 12:38

Što vi radite sa svježim malinama sad kad su u sezoni i tak su slatke i sočne -  pozobate li ih onako same ili radite kolače? Koji god bio vaš odgovor, nudimo vam ideju vrijednu razmatranja - napravite kultni francuski kolač Paris-Brest i ukrasite ga slatkim malinicama! Pazite li na prehranu, pšenično brašno zamijenite pirovim, maslac kokosovim uljem, a slatko vrhnje biljnom inačicom.

Paris-Brest s malinama

Sastojci:

250 mililitara vode

200 grama brašna

100 grama maslaca

1 prstohvat soli

4 jaja

500 mililitara slatkog vrhnja

1 vanilin šećer

500 grama malina

100 grama ljuštenih badema

1 žumanjak

50 grama šećera u prahu

Postupak:

U posudu debljeg dna stavite maslac, sol i vodu pa ih prokuhajte. Maknite posudu s vatre i dodajte brašno pa snažno promiješajte drvenom žlicom. Nastavite kuhati uz miješanje 2-3 minute.

Ostavite da se hladi 5 minuta pa tijestu pomalo dodajte lagano istučena jaja. Miješajte dok ne dobijete gusto, sjajno tijesto.

Prebacite ga u slastičarsku vrećicu pa na masnom papiru u posudi za pečenje iscrtajte kolutove. Premažite ih razmućenim žumanjkom i pospite listićima badema. Pecite na 180 stupnjeva dok se tijesto ne napuhne i dobije lijepu boju.

Pola količine malina izblendajte pa ispasirajte kako biste odstranili preostale sjemenke. Istucite slatko vrhnje dok se ne počne szušnjavati pa mu dodajte pire od malina i tucite dok ne dobijete šlag. Stavite ga u slastičarsku vrećicu i stavite u hladnjak da se malo stisne.

Potpuno ohlađene kolutove tijesta prerežite i nadjenite tučenim slatkim vrhnjem i preostalim malinama pa pospite šećerom u prahu.

19. travanj 2024 02:44