Overlay
lijepo grije

Portugalski specijalitet sadrži skoro iste sastojke kao omiljena dalmatinska jela, ali sprema se na zanimljiviji način. Probajte tradicionalni recept!

Piše Stil
Foto Shutterstock
12. ožujka 2021. - 13:29

Svaka kulinarska kultura ima svoju "utješnu" hranu, jednostavne recepte koji uvijek imaju okus doma, a caldo verde je jedan od portugalskih. Po sastojcima se ne razlikuje puno od domaćih jela omiljenih u Dalmaciji, onih starinskih s okusom nostalgije. Možda vam portugalski recept da ideju za poigrati se okusima koje volite, a u svakom slučaju riječ je o jelu kao stvorenom za dane hladne i tmurne poput ovog.

Caldo verde

Sastojci:
75 grama chouriço ili neke slične domaće kobasice
1 sitno nasjeckan luk
 2 zgnječena češnja češnjaka
1 lovorov list
250 grama brašnastog krumpira
750 ml vode ili temeljca
200 grama kupusa po izboru
ekstra djevičansko maslinovo ulje
ocat od bijelog vina

Priprema:
Odvojite trećinu kobasice, a zatim skinite kožu s ostatka te meso narežite na male komade i popržite ga dok ne počne puštati masnoću. Dodajte luk, malo smanjite vatru i pržite dok ne omekša. Ubacite češnjak i lovorov list, kuhajte kratko dok ne zamirišu pa dodajte krumpir. Kratko prodinstajte pa ddajte vodu ili temljac.

Kad prokuha, smanjite vatru i ostavite da lagano vrije dok krumpir ne bude kuhan. Za to vrijeme sitno narežite kupus, a ostatak kobasice ​​narežite na kriške. Kobasicu prepržite na grill tavi Kad je krumpir kuhan, odvojite veći dio pa ga izblendajte ili zgnječite, ovisno o tome želite li manje ili više kremastu teksturu.

Vratite ga u lonac, dodajte kupus i kuhajte par minuta dok ne omekša. Provjerite okus, po potrebi dodajte još soli, po želji malo octa pd bijelog vina i još malo maslinovog ulja. Podijelite caldo verde u tanjure, po vrhu stavite pečenu kobasicu i poslužite - želite li biti vjerni tradiciji, uz pogaču od crnog brašna.

18. travanj 2024 03:13