Overlay
tako neodoljivo

Popularnom božićnom kolaču dodali smo miris i okus Dalmacije: slatki eksperiment je spektakularno uspio, isprobajte našu verziju neodoljivih mini-pita

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Shutterstock
19. prosinca 2020. - 10:04

TObožavam tradicionalne božićne kolače, čuvam i koristim recepte iz obiteljske kuharice, no svakog se Adventa odvažim na eksperiment pa na popis slastica uvrstim slatku "novitadu". Prije nekoliko godina to su bile mince-pies, o kojima sam vam pisala prošle godine u ovo vrijeme. Osvojile su me izgledom, a potom i okusom, a nije na odmet bilo ni to što sam ih vidjela u nizu filmova, uključujući jedan iz serije o Harryju Potteru, pa jednostavno nisam mogla izdržati a da ih ne probam.

No ove sam godine odlučila tom tradicionalnom britanskom kolačiću dati dašak dalmatinskog okusa, pa sam umjesto brusnica i marelica koristila - suhe smokve. U nadjev sam ubacila i žlicu-dvije rogača, pola bićerina prošeka te začine koji se koriste za pripremu hvarskih paprenjaka. Male izmjene, ali slatke i vrijedne isprobavanja. Odvažite se i guštajte!

Mince pies kolačići

Sastojci za tijesto:

300 grama brašna

125 grama mljevenih badema

225 grama maslaca

1 jaje

vanilin šećer

prstohvat soli

Sastojci za nadjev:

200 grama grožđica

200 grama suhih smokava

200 grama smeđeg šećera

150 grama badema

150 grama maslaca

2 jabuke

1 žličica cimeta

1/4 žličice klinčića

1/8 žličice papra

1/8 žličice muškata

pola bićerina prošeka

naribana korica i sok jedne naranče

po potrebi malo soka od jabuke

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke za tijesto, razvaljajte ga i izrežite krugove. Umetnite ih u kalupe za muffine, lakše ćete ih izvaditi ako prethodno umetnete papirnate košarice. 

Za nadjev prethodno namočite grožđice i nasjeckane suhe smokve u mješavini soka od naranče i prošeka. Nasjeckajte jabuku. Naribajte narančicu koru. Ubacite sve sastojke u posudu debljeg dna i kuhajte dok se šećer ne otopi. Po potrebi dodajte malo soka od jabuke. 

Pustite nadjev da se malo ohladi pa ga rasporedite u tijesto umetnuto u kalupiće. Nemojte prekrcati jer će prilikom pečenja iscuriti sok koji će sve zalijepiti za kalup i otežati vađenje kolačića (na greškama se uči!).

Preko toga možete staviti još jedan sloj tijesta ili zvjezdice napravljene od istog tijesta. Pecite u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva dok pitice ne dobiju lijepu boju. 

Ako vam preostane nadjeva, čuvajte ga u hladnjaku dobro zatvorenog do 10 dana. Ubacite ga u pahuljice za doručak ili poslužite uz suhe kolače kao ekstra dodatak.

22. travanj 2024 21:26