Obožavamo recepte Anke Slišković, Splićanke koja je po odlasku u mirovinu novu aktivnost pronašla na Instagramu (no to joj nije prvo iskustvo s dijeljenjem svog kuharskog umijeća, jer odavno je znamo s Coolinarike), a kad je na svom profilu @ankasliskovic jučer objavila fotografiju soparnika iz pećnice, nasmijala nas je navala oduševljenja koju je izazvala. Svi su se počeli otimati za recept! Nismo odoljeli da se i sami ne pridružimo "žicanju", a susretljiva meštrovica rado nam je poslala recept kako bismo ga podijelili s vama. Isprobajte ga odmah, sigurni smo da ćete ga sačuvati!
Soparnik iz pećnice
Sastojci:
500g glatkog brašna
1 žličica soli
4 žlice maslinovog ulja
260 ml tople vode
1 kg (stare) blitve
1 kapula
2-3 žlice maslinovog ulja
malo kukuruzne krupice
peršin
sol
Za premaz:
češnjak
maslinovo ulje
Priprema:
Od brašna, soli, ulja i vode zamijesi meko tijesto. Podijeli ga na dva dijela, svaki premaži uljem i ostavi da odstoji barem pola sata. Dok tijesto odmara, pripremi nadjev. Blitvu operi i dobro osuši (papirnatim ubrusom) kako blitva ni bi pustila vodu i razmočila tijesto. Odreži središnju bijelu žilu, a zeleni dio nareži na trakice. Dodaj sitno nasjeckanu kapulu, nasjeckani peršin, maslinovo ulje i sve začinite.
Pola tijesta tanko razvaljaj na pobrašnjenoj površini. Razvaljano tijesto stavi na dno pleha posipanog kukuruznom krupicom. Po tijestu rasporedi nadjev od blitve i poklopi ga drugom polovicom tijesta. Zarolaj rubove, izbodi ih vilicom. Peci u pećnici zagrijanoj na 200° C dok lijepo ne porumeni, a kad je gotovo premaži uljem i češnjakom. Izreži i uživaj!
Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!