Overlay
ljetna idila

Otočni raj za sve željne mira: dalmatinski otočić divlje prirode uz čije bismo obale rado zaboravili na sve probleme - evo vam ideja za odmor!

Piše Stil
14. srpnja 2021. - 11:01

Ne moramo vam objašnjavati zašto su divlje plaže i uvale ovog ljeta primamljivije no ikad, no možda vam treba ideja kamo se zaputiti za pronaći svoju malu ljetnu oazu. Ne možemo vam jamčiti da ćete u njoj biti potpuno sami, doduše, ali sigurni smo da ćete imati puno više mira i privatnosti nego na nekom od poznatijih mjesta za kupanje, a kako je riječ o zaštićenom parku prirode, moći ćete se barem nakratko nauživati Mediterana kakav je nekad bio.

Jete li već bili na Šćedru? Otočić dug 6,5 kilometara s razvedenom obalom dugom čak 25 kilometara smješten je uz južnu obalu otoka Hvara. Mami nas mnoštvom skrovitih uvala, opojnim mirisima divljeg bilja i prepoznatljivom ljepotom svojstvenom hvarskom akvatoriju. Otok je, sudeći po kamenim gomilama, bio naseljen još u prapovijesti, dok su njegove uvale od antičkih vremena poznate kao dobra sidrišta i sigurne luke, čemu duguje ime - od staroslavenske riječi štedri, odnosno "milosrđe" jer u njima "milosrdno“ nudi brodovima dobro zaštićene prirodne luke.

Šćedro je poznat i kao poprište slavne pomorske bitke između Pompeja i Cezara 49. g prije Krista, o čemu i danas svjedoče podmorski pronalasci, dok su na južnoj strani otoka vidljivi su ostaci aviona oborenog u Drugom svjetskom ratu.

Na otoku ljeti živi tridesetak, stanovnika zimi ih je tek šačica. Otok nema struju ni vodu pa se koriste gustirne, agregati i solari. Na Šćedru su i 4 restorana te ostatci dominikanskog samostana.

Za trajanja turističke sezone do Šćedra svakodnevno vozi brodica iz hvarske Zavale. Povratna je karta 50 kuna, a vožnja traje dvadesetak minuta.

Želite li još sličnih ideja za kupanje u miru i tišini, ne propustite novi broj Stila koji izlazi u subotu 17. srpnja i u kojem vam donosimo priču o najljepšim skrivenim dalmatinskim uvalama.

Pratite Stil i na Instagramu!

18. travanj 2024 11:10