Overlay
za bonkuloviće

Neodoljivi hrskavi baguette s maslinama idealna je podloga za bruchette i najbolja pratnja finim namazima i paštetama, pripremite ga i uživajte!

Piše Stil
Foto Shutterstock
29. prosinca 2020. - 12:02

Mnogi bonkulovići tvrde da im ni najbolja spiza ne prija kako treba ako uz nju nemaju komad dobrog kruha. E, pa ima nešto u toj tvrdnji i stoga vam nudimo recept za ukusni baguette s crnim maslinama.

Podatan i hrskav, savršena je podloga za najfinije namaziće i paštetice te je kao stvoren za bruschette i crostine. No sasvim je dobar i tek onako, s malo kvalitetnog sira. Pripremite ga i guštajte!

Baguette s crnim maslinama

400 g brašna

225 ml mlake vode

20 g svježeg kvasca

pola žličice šećera

2 žlice maslinova ulja

1 žličica soli

100 g crnih otkoštenih maslina

U zdjelu stavite brašno, pa u udubinu u sredini ulijte svježi kvasac koji ste prethodno ručno razmrvili u mlakoj vodi uz dodatak pola žličice šećera. 

Ostavite na toplom da raste desetak minuta.

Dodajte maslinovo ulje i sol pa zamijesite glatko elastično tijesto. Mijesite nekoliko minuta, pa ga pokrijte i ostavite oko pola sata na toplome dok se ne udvostruči volumen.

Masline narežite na četvrtine, pospite ih ravnomjerno po dignutom tijestu i kratko umijesite. Na pobrašnjenoj radnoj površini tijesto podijelite na dva dijela i oblikujte dvije duguljaste štruce. Položite ih na lim obložen papirom za pečenje. Pustite da se tijesto još jednom digne. Neposredno prije pečenja kruh ukoso zarežite vlažnim oštrim nožem. 

Štruce pecite 40-45 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C.Ispečeni kruh izvadite na rešetku pećnice, dvostruko ga omotajte kuhinjskom krpom i pustite da se ohladi.

Za još bolji kruh

Ako radite tijesto sa suhim kvascem, u brašno odmah umiješajte dvije ravne žličice kvasca, pola žličice šećera, maslinovo ulje i sol, dodajte mlaku vodu i zamijesite. Vodite računa da vam masline ostanu unutar kruha. Kruh se može pripremiti i dan ranije, a svježinu zadržava nekoliko dana.

15. travanj 2024 12:30