Već nekoliko tjedana uživamo u sezonskim tikvicama i pomalo smo već u fazi kad nam ponestajke ideja što s njima. Pohali smo ih, dinstali i punili, pekli smo ih na gradele i kuhali s krumpirima... I šta ćemo sad? Odgovor nam je dala Splićanka Tonka Petričević, na čiji Instagram Tonka, reci ručak uvijek dobro dođe malo baciti oko. Priču o Tonki i njenim kulinarskim avanturama donosimo vam u novom broju Stila koji vam poklanjamo danasu uz Slobodnu Dalmaciju, a ovom prilikom prenosimo samo jedan od njenih odličnih recepata koje je otkrila čitateljima Stil i Slobodne. Nama ova ideja zvuči jako dobro: bijela parmigiana s tikvicama - odnosno nešto svježila i laganija verzija poznatog jela u kojem glavnu ulogu inače imaju balancane...
Bijela parmigiana s tikvicama
Sastojci (za 3 osobe):
4-6 srednjih tikvica
100 g naribanog parmezana
250 g sira (mozzarella, gouda i sl.)
oko 200 g šunke
malo sušenih ili svježih mediteranskih začina
malo maslinova ulja
malo brašna
sol
Priprema:
Tikvice operite i posušite pa im odrežite krajeve. Tanko ih narežite, posolite i ostavite oko pola sata kako bi ispustile višak tekućine.
Tikvice zatim lagano pobrašnite s obje strane.
Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva.
Posudu lagano premažite uljem, složite prvi red tikvica, pa sir, pa šunku. Nastavite slagati dalje dok ne potrošite sve sastojke. Blago začinite po želji mediteranskim začinima. Površinu dodatno pospite parmezanom.
Pecite oko 30 minuta (ovisno o pećnici) dok površina ne porumeni. Pustite da odstoji 10-ak minuta, pa narežite i uživajte.
Pratite Stil i na Instagramu te Facebooku!