Overlay
malene poslastice

Zanemareno voće puno je vitamina C, doznali smo što sve od njega možete napraviti, imamo recept za pekmez!

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Stefano Scata/AFP
29. listopada 2020. - 09:23

Često o njima slušamo kao o zaboravljenim starinskim voćkama, no za maginje bi bilo bolje reći da su nepravedno zapostavljene, jer zaboravljene nisu. Nažalost, viđamo ih samo kad zabasamo u zapuštene guštike, tek tu i tamo po gradskim zelenim površinama, no na tržnicama ih izuzetno rijetko, a o proizvodima od njihovih slatkih plodova da ne govorimo. Jeste li uopće znali da se od maginja može napraviti pekmez, da se njima mogu aromatizirati rakije i likeri i da ih se, baš kao jagode i maline, no u manjoj količini (iz razloga koji ćemo vam objasniti u nastavku), može koristiti u kolačima? Čak i u kruhu!

Možda ste u uvjerenju da maginje ili planike, kako se drugdje nazivaju, uspijevaju samo u Dalmaciji - u tom ste slučaju potpuno u krivu jer ih ima diljem Mediterana pa i šire, u krajevima koji uopće nisu u blizini mora, poput Njemačke i unutrašnjosti Francuske i Španjolske. A pogledate li malo bolje crtiće o štrumpfovima, primijetit ćete da bi njihove primamljive štrumpfgode vrlo lako mogle biti maginje...

image
Strawberry tree with flowers and fruits
Daniele Schneider/AFP

Šalu na stranu, ono što je zanimljivo kod maginja, koje su upravo "u štađunu", je visok udjel vitamina C koji, tvrde neki, u plodovima ostaje čak i nakon termičke obrade, kao i obilje drugih vrijednih sastojaka poput kalija, kalcija, fosfora, željeza i natrija. Na žalost sladokusaca, maginje su toliko "napucane" snažnim spojevima da ih nije uputno pojesti više od nekoliko na dan. Neki tvrde sedam, a katastrofičari kažu - samo jednu. Tako im, pravdaju se, savjetuje sam njihov naziv - arbutus unedo (unedo navodno dolazi od latinske fraze unum edo, jedan jedem). Što bi vam se moglo dogoditi ako pretjerate? Spominju se jake probavne smetnje, sad baš ne bismo ulazili u detalje. Guglajte. 

Hoćete li ih jesti jednu po jednu ili sedam po sedam na dan ili ćete te savjete potopuno ignorirati i iskoristiti svaku priliku kad na njih naiđete da ih se najedete što više, prepuštamo vam da sami odlučite, a kako bismo vam olakšali odlučivanje, donosimo recept za pekmez, kojeg ipak možete pojesti malo više. 

Pekmez od maginja

1 kilogram maginja

500 grama šećera

1 limun 

Maginje operite i stavite u posudu debljeg dna. Dodajte šećer. S limuna pažljivo skinite gornji žuti sloj kore, potom ogulite i bacite bijeli ostatak pa mesoi žuti dio kore narežite na kockice i dodajte maginjama (bijeli bi dio kmogao zagorčati pekmez).

Kuhajte dok se voće ne raspadne i pekmez ne zgisne pa prebacite u sterilizirane staklenke. 

19. travanj 2024 06:41