Overlay
pet dragulja

Najsigurnije destinacije za odmor: izdvajamo najljepša odredišta sa zadovoljavajućom epidemiološkom situacijom i podnošljivim sigurnosnim propisima

Piše Stil
Foto Philippe Turpin/AFP
21. veljače 2021. - 13:06

Uvođenje cjepiva protiv covida-19 svima nam je dalo nadu da će putovanja opet biti moguća, no kako se situacija s pandemijom koronavirusa svakodnevno mijenja, a zemlje mijenjaju svoje propise o sigurnosti i ograničenja kretanja, teško je odrediti najsigurnije destinacije.

Sigurne po pitanju epidemiološke situacije kao i po pitanju izgleda da će putnik u njima zbog promjene zdravstvenih propisa zaglaviti dulje nego što je planirao. Stručnjaci za sigurnost putovanja predlažu nam da se u potrazi za idealnim odredištem koncentriramo na mjesta koja su ostala stabilna tijekom cijele pandemije, umjesto da odaberemo odredišta koja su bila popularna prije pandemije.

No što uopće destinaciju čini sigurnom? Nigdje još nije stvoren "imunitet krda", ali neka su mjesta ipak sigurnija od drugih, primjerice gradovi i područja u kojima su bolnice izbjegle kolaps uslijed ogromnog broja hospitaliziranih. Još jedan bitan faktor pri biranju odredišta za odmor u 2021. je vjerojatnost da će se uvesti policijski sat ili druga ograničenja koja mogu pokvariti iskustvo putovanja.

Evo popisa nekih od takvih destinacija, koje su, pri tom, atraktivne putnicima.

Madeira, Portugal

Iako je kopneni Portugal imao mnogo slučajeva covida-19, manje naseljeni otoci Madeira ostali su najsigurnije odredište u Europi od početka pandemije. Arhipelag je rano primijenio zdravstvene mjere kako bi zaštitio lokalno stanovništvo, a odredište trenutno ima jednu od najnižih stopa aktivnih slučajeva u Europi, sa samo 971 slučajeva od početka pandemije.

Madeira je poznata po svojoj bujnoj prirodi i krajolicima koji oduzimaju dah. Arhipelag je okružen oceanom, zrak je i bistar, a klima ugodna. Ako tražite savršenu destinaciju za rad od kuće, ovdje je nedavno otvoreno prvo europsko digitalno nomadsko selo.

Martinik, Mali Antili

Krševiti karipski otok baš je ono što nam treba nakon turobne zime u djelomičnom "lockdownu". Martinik nudi iznimno lijepe pješačke staze, kanjoning na masivima Mount Pelée, kupanje s kornjačama... 

Još važnije, pandemija je ovo odredište pogodila 15 puta manje nego većinu europskih zemalja, s 6000 slučajeva i ukupno 45 smrtnih slučajeva. Svi putnici stariji od 11 godina moraju imati negativan rezultat PCR testa za ulazak.

Aruba, Karibi

Idilična Aruba je već bila među najsigurnijim mjestima za odmor na svijetu, ali se na tom popisu učvrstila 2021. prihvaćajući višeslojni pristup sigurnosti u turizmu koji uključuje obavezu testiranja na covid za sve posjetitelje i plaćanja osiguranja za slučaj zdravstvenih komplikacija uslijed zaraze koronavirusom.

Aruba je uspjela izbjeći pošast masovnog turizma, a zahvaljujući svom položaju, za razliku od drugih karipskih destinacija pošteđena je razornih uragana. Krase ju plaže gotovo kao iz slikovnice, ugodna klima i sjajne lokacije za ljubitelje surfanja. 

Asos, Grčka

Za sve koji vole kristalno čisto more, izvrsnu kuhinju i prekrasne krajolike, Asos je savršeno odredište za oporavak od stresa. Ovo drevno i živopisno ribarsko selo jedan je od grčkih skrivenih dragulja. Tamo se možete opustiti na prekrasnoj plaži Navagio ili istražiti špilju Melissani, prirodno bogatstvo Grčke.

Što se tiče sigurnosti, Asos ima četiri puta manje smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom u usporedbi s drugim zemljama u Europi. Grčki premijer kaže da putnici s potvrdom o cijepljenju protiv covida-19 mogu ući u zemlju bez ikakvih ograničenja.

Tahiti, Francuska Polinezija

Kristalno čiste vode Tahitija, bujni prirodni krajolik i bogata domaća kuhinja odavno privlače brojne turiste na idilični Tahiti, a sad se tom popisu mamaca za putnike može pripisati činjenica da je Tahiti relativno sigurno odredište za rezerviranje odmora.

Tahiti ima tri puta manje smrtnih slučajeva na milijun stanovnika nego Francuska, a u cijeloj Francuskoj Polineziji zabilježeno je 18.299 slučajeva virusa i 136 smrtnih slučajeva. Većina putnika prije ukrcaja mora imati najmanje jedan negativni PCR test.

19. travanj 2024 03:09