Overlay
Nije nimalo svejedno

Na koji način stavljate kokoš u pećnicu? Ovaj je detalj presudan za savršeno pečenu piletinu, rješava delikatan problem i jamči najbolji rezultat

Piše Stil
Foto Shutterstock
7. studenog 2022. - 17:11

Može vam se dogoditi da nešto obavljate cijeloga života, na mjesečnoj ili čak tjednoj bazi, a niste svjesni da za to postoji puno bolji način. Tako je s pečenjem piletine. Posljednjih godina dobili smo svu silu savjeta o tome kako je pripremiti da bude još ukusnija, mekša, hrskavija, sočnija, primamljivija. S obzirom da su se cijene pilećeg mesa otele kontroli, no cijena piletine u komadu još uvijek se da podnijeti, savjeti koji nas trenutno zanimaju tiču se pripreme cijelog pileta. I baš po tom pitanju pronašli smo jedan koji nam je otvorio oči...

Ako ste mislili da je svejedno na koji način ćete staviti cijelo pile u pećnicu, bili ste u krivu. Problem kod piletine, kao i kod svake druge peradi, je u tome što se sastoji od dvije vrste mesa - bijelog i crvenog - kojima je potrebno različito vrijeme termičke obrade: dok su prsa već skoro gotova, batak tek postiže primjerenu temperaturu.

Problem kod pećnice, pak, je u tome što po pitanju temperature nisu nimalo dosljedne. Kod većine pećnica toplina nastaje zagrijavanjem njenog dna, no mnoge pećnice zapravo imaju vruće točke, područja unutar pećnice na kojima je temperatura viša. Gornji i stražnji dio plinske pećnice obično su topliji od dna i prednje strane do 20%, a isto vrijedi i za električnu pećnicu, za 5-15%.

I kako svemu tome jednostavno doskočiti? Okrenite pile nogama prema dnu pećnice, gdje je toplije pa će na taj način prsa ostati u području s malo nižom temperaturom i neće se tako lako osušiti. Na taj način se obje vrste mesa mogu istovremeno peći na odgovarajućoj temperaturi.

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

23. travanj 2024 08:07