Overlay
najbolji ikad

Mislite da znate skuhati riži-biži? Pokušajte s ovim receptom i dobit ćete pravi specijalitet dostojan najfinijeg nepca. Mali detalji čine veliku razliku!

Piše Stil
Foto /Shutterstock
21. listopada 2022. - 13:40

Riži-biži, jedan od najpopularnijih priloga na ovim prostorima ujedno je jedna od prvih stvari koje naučimo pripremati. No znamo li riži-biži pripremiti na najbolji mogući način? Postoji li neki trik za učiniti to jelo boljim? U potrazi za odgovorima preskočili smo savjetovanje s mamama, bakama i old-school kuharima, jer znali smo da će nam se svatko od njih zakleti da je baš njihov recept onaj najbolji te smo se bacili u pretraživanje uistinu bogate online građe.

Riži-biži porijeklo vuče od klasičnog venecijanskog jela risi e bisi, a ono se, prema tradiciji, nudilo duždu, na blagdan Svetog Marka, 25. travnja, baš kad dozrijevaju slatke mlade biži i kad Mlečani slave jedan od svojih najvećih praznika. Prema njihovom običaju, riži-biži se pripremaju se malo "jušnije" nego kod nas te sadrže kockice suhomesnatog proizvoda koji se naziva prosciutto cotto, a najbliži bi bio kuhanoj šunki, stoga se poslužuje kao samostalno jelo, a ne prilog.

Isprobajte tradicionalni recept za rizi e bisi pa vidite koji vam je draži. Sigurni smo da ćete pokupiti bar jedan tri koji će vašem riži-biži učiniti još boljima.

 

Riži-biži na tradicionalan način

Sastojci

1 kg graška 

300 g riže vialone nano

65 g šunke

1 luk

50 g sira Parmigiano Reggiano

100 ml bijelog vina

povrtni temeljac

2 žlice maslaca

peršin 

sol, papar

Priprema:

Nassjeckajte šunku na kockice, usitnite luk. Stavite ih na zagrijano ulje i kuhajte na laganoj vatri uz miješanje. Dodajte grašak, nasjeckani peršin i promiješajte. Zalijte s malo zagrijanog temeljca i kuhajte poklopljeno oko pet minuta. Dodajte rižu, promiješajte, dodajte vino i promiješajte. Kad vino ispariti, dodajte još malo temeljca i pustite ga da se upije. Nastavite kuhati miješajući povremeno i dodajući vrući temeljac po potrebi.

Jelo je skuhano kad je riža "al dente", a risi e bisi su "all‘onda" (što znači da je ostalo dovoljno tekućine da se, kad protresete teću stvaraju valovi). Pustite da odstoji oko 5 minuta, ubacite maslac i sir te dobro promiješajte i poslužite.

Pratite Stil i na Instagramu te Facebooku!

 

 

16. travanj 2024 09:35