Overlay
sezonski recept

Mediteranski hedonizam: iskoristite obilje crvenih paprika za nevjerojatno ukusan umak, prijat će vam uz meso, kruh i grickalice

Foto Shutterstock
18. rujna 2020. - 14:33

Ovo je doba godine u kojem možemo najkomodnije uživati u crvenim paprikama. Pečemo ih na grillu, grickamo ih onako hrskave u salatama, stavljamo u sendviče ili kuhamo u ajvar. Neki ih i pune, jer za tu su svrhu jednako dobre kao i njihove zelene 'rodice'. No što bi se još moglo s paprikama?

Odgovor znaju poznavatelji bliskoistočne kuhinje. Na njihovoj se obali Mediterana od sočnih crvenih paprika radi vrlo ukusan i svestran umak, muhammara, koji se tradicionalno jede uz svježe pečene pita pogačice. Mi ga volimo i kao prilog uz meso, kao umak za tjesteninu, dodatak rižotu ili kao dip za čips. Svakako isprobajte recept i uživajte u sezonskom obilju. 

image
Shutterstock

Muhammara (umak od crvenih paprika)

1 šalica oraha

3 velike crvene paprike 

½ šalice krušnih mrvica

2 žlice maslinova ulja

2 žlice mljevene ljute paprike ili srednje ljutih chilli pahuljica

1 žlica tahinija

1 žličica soka limuna

½ žličice slatke crvene paprike u prahu

2 žlice melase od nara ili malo meda

sol

Prepecite orahe na suhoj teflonskoj tavi ili pak u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva. Jednu šaku spremite sa strane, ostatak sameljite. U pećnici upalite samo gornju rešetku, paprike poredajte na pleh i stavite na gornju policu u pećnici pa pecite 15-ak minuta uz povremeno okretanje, dok ne omekšaju, a korica djelomično ne pocrni. Ovo možete obaviti i na grillu. Paprike potom zamotajte u foliju kako bi ih lakše ogulili.

Očišćene paprike sameljite s ostalim sastojcima. Provjerite okus. Prebacite u posudu za serviranje i po vrhu pokapajte još malo melase i ukrasite krupno nasjeckanim orasima.

16. travanj 2024 23:24