Overlay
delikatan desert

Priča o legendarnoj torti sasvim je drugačija nego što mislite, a mi imamo recept za savršenu varijaciju: ispod klasičnog nadjeva krije se iznenađenje

Piše T.S.M.
Foto shutterstock
27. studenog 2021. - 16:32

Pavlova je jedna od slastica koje nekako u pravilu vežemo uz proljeće, sezonu sočnih šumskih bobica koje se tako savršeno slažu s krhkim tijestom od bjelanjaka i šećera te obiljem tučenog slatkog vrhnja. To su, naime, temeljni sastojci ove divne torte, koja u posljednje vrijeme stječe veliku popularnost zahvaljujući svojoj fotogeničnosti: viđamo je u obliku klasične torte u nekoliko slojeva, u obliku specifičnog gnijezda od beze smjese te možda ponajviše u njenom mini obliku, veličine kolačića.

Desert je, spomenimo i to za one kojima nije poznato, dobio ime po ruskoj balerini Anni Pavlovoj, koja je bila na vrhuncu slave kad je prije stotinjak godina obišla Australiju i Novi Zeland. Australci stoga pripisuju sebi zaslugu za kreiranje ove kultne torte, svađajući se pri tom s Novozelanđanima koji se usuđuju tvrditi isto. a tko je u pravu pomalo je teško dokučiti: s australske strane, kuhar Herbert "Bert" Sachse tvrdio je kako je izmislio pavlovu dok je radio u hotelu Esplanade u Perthu 1935. godine, a ime joj je dao oduševljeni šef kuhinje Harry Nairn, primijetivši kako je "lagana kao Pavlova".

Novozelanđani, pak, tvrde da je tortu izumio neimenovani kuhar u hotelu u Wellingtonu, u čast balerininog posjeta Novom Zelandu 1926. godine. U raspravu su se upetljali brojni kulinarski stručnjaci i povjesničari, čak i profesori emeritusi, no nitko nije uspio sa sigurnošću reći kome bi trebalo pripisati autorske zasluge. S obzirom da su se nešto drugačije, ali poprilično slične verzije ovog recepta na koncu pronašle u kuharicama i zbirkama koje datiraju godina prije spomenutih datuma 1935. i 1926., zaključak je da pavlovu nitko nije izmislio - jednostavno je nastala evolucijom dopadljivih kolača na bazi tijesta od bjelanjaka, slatkog vrhnja i voća...

Stoga smatramo da poznati recept i dalje ima smisla dorađivati i s njim se igrati, a u sezoni citrusa svakako se isplati iskušati pavlovu s mandarinama. S obzirom da se mandarine, za razliku od jagoda i borovnica, u svom izvornom obliku baš i nje ljube s tučenim slatkim vrhnjem, to se voće u ovom receptu pojavljuje u obliku bogatog kremastog nadjeva po uzoru na lemon curd - omiljenog britanskog namaza na bazi limuna, žumanjaka i maslaca - te kao ukras na vrhu.

Sad kad smo vas nagovorili da se odvažite napraviti ovaj delikatan desert (ako nismo, bacite još jedan pogled na gornju fotografiju), možemo prijeći  na recept.

Pavlova s mandarinama

Sastojci za tijesto:

4 bjelanjka

1/2 žličice soka od limuna ta

225g šećera

1 prstohvat soli

Sastojci za nadjev:

2 žumanjka

60 ml svježeg soka od mandarine

naribana korica 2 mandarine

60 g šećera

60 g maslaca 

Za ukrašavanje:

350 ml slatkog vrhnja
 
2 vanilin šećera

10-ak mandarina

šećer u prahu

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 140 stupnjeva, posudu za pečenje obložite pek papirom te na njemu iscrtajte krug. Bjelanjke istucite sa žličicom soka od limuna i prstohvatom soli u pjenasti snijeg pa im tada uz miješanje dodajte žlicu po žlicu šećera.

Snijeg nanesite na papir za pečenje unutar iscrtanog kruga i stavite u pećnicu. Odmah smanjite temperaturu na 120 stupnjeva i pecite koru oko 75 minuta odnosno dok joj vrh ne postane hrskav. Isključite pećnicu i ostavite koru da se potpuno ohladi. 

Za to vrijeme napravite curd od mandarina.

U zdjeli smještenoj iznad parne kupelji pomiješajte žumanjke, sok od mandarina, koricu i šećer. Zagrijte na laganoj vatri i kuhajte 6 do 7 minuta ili dok se ne zgusne, neprestano miješajući.

Maknite zdjelu s "banjamarije" pa postupno dodajte hladni maslac narezan na kockice, po tek nekoliko kockica odjednom, neprestano miješajući žičanom pjenjačom.

Na ohlađenu koru nanesite kremu pa na nju stavite slatko vrhnje istučeno s vanilin šećerom. Na vrh poslažite oguljene cijele mandarine, po želji dodajte i koji zeleni, mirisni list mandarine, te sve pospite šećerom u prahu.

Pratite Stil i na Instagramu!

19. travanj 2024 08:55