Overlay
Transformacija u 5 koraka

Kako preurediti dnevni boravak uz minimum truda, troška i stresa: povučete li ove poteze, dojam će biti nevjerojatan, dobit ćete sasvim novu prostoriju!

Piše T.S.M.
23. rujna 2022. - 10:07

Sad kad su konačno popustile vrućine, sigurno ste raspoloženi za jedan mali facelift. Dnevne sobe. Nakon što ste proveli ljeto kuhajući se u njoj – ili u nekoj boljoj opciji, nakon što ste ljeto proveli negdje drugdje, uživajući u prostranosti i prozračnosti – umara vas i sam pogled na nju, zar ne? A to je šteta, jer riječ je o prostoriji u kojoj biste se trebali opuštati i zabavljati. Stoga vam nudimo nekoliko ideja za njezinu brzu transformaciju u pet jednostavnih koraka.

1. Prvi korak je najteži, a tako je i u ovom slučaju, no skupite volje i odlučnosti i bacite se na – pospremanje. Postići ćete maksimalan učinak uz minimalan napor. Sve stvarčice bez kojih ljeti niste mogli zamisliti svakodnevni život više vam ne trebaju, a isto je i s ukrasima s morskim štihom – ako vam do sada nije dosadilo gledati ih, uskoro hoće, a čak i ako ste nepopravljivo sentimentalni pa ih želite gledati tijekom cijele godine, učinite ustupak urednosti i prozračnosti pa ih ipak pospremite, jer i sami znate da ćete im uskoro pridružiti i jesenske ukrase, pa zimske i eto nereda.

image
HM Home,  Mango Home, Urban Outfitters

2. Sad kad se lakše diše, vrijeme je da u sobu pustite svjetlo. Ako ste se do prije koji dan od nemilosrdnog sunca branili teškim zavjesama, zamijenite ih nježnim i providnim tkaninama koje propuštaju više svjetla. Osim po pitanju propuštanja svjetla, nove zavjese mogu puno učiniti i za opći dojam prostorije pa se poigrajte dužinama, teksturama i uzorcima. Efekt će biti trenutačan. Sad kad vam kroz prozore dopire više svjetla, moći ćete u dnevni boravak dodati više zanimljivog i trenutno vrlo trendi sobnog bilja, no ovaj dio koraka 2 je opcionalan.

3. Treći korak je jako zabavan: promijenite shemu boja! Najprije zacrtajte plan, pri čemu vam može pomoći sastavljanje "moodboarda" na koji ćete prikačiti boje i uzorke koji vam se sviđaju, kako biste provjerili koliko međusobno pašu i kakav ukupan dojam ostavljaju. Za postizanje jakog dojma bez puno troška, nereda i napora, bit će vam dovoljna jedna rola upečatljive zidne tapete nanesena na manji zid ili čak samo na njegov dio, eventualno omeđen ukrasnim letvicama, a ako uspijete nabaviti ostatke dizajnerskih tapeta za malo troška podići ćete dnevnu sobu na sasvim novu razinu. 

image
Urban Outfitters, Zara Home

4. Čak i ako odlučite ignorirati korake 2 i 3, sasvim novi, osvježeni look dnevnoj ćete sobi podariti korakom koji ne zahtijeva apsolutno nikakav trošak. Pod uvjetom da u procesu koji slijedi ništa ne polomite. Da, riječ je o najstarijem triku unutrašnjeg preuređenja – premještanju namještaja. Taj potez, ako se spretno izvede, može povećati osjećaj prostora i stvoriti sasvim novi ugođaj. Prije nego počnete gurati namještaj po sobi, promotrite sve kritičkim okom, a potom sve stavite na papir. Ili u neku od aplikacija za preuređenje. Zašto biste se uzalud znojili da biste na kraju utvrdili da za sve te komade namještaja jednostavno nema mjesta u tom dijelu prostorije? 

5. Zaključni korak posvećen je detalju koji će zaokružiti opći dojam. I ne odnosi se na ukrase. Od njih se još neko vrijeme malo odmorite. Želite uživati u osjećaju većeg prostora, zar ne? Šećer na kraju ove male transformacije je osvjetljenje, ovog puta umjetno. Rasvjeta je ključ svakog uspješnog projekta uređenja jer može potpuno promijeniti ugođaj, dojam veličine pa čak i stil uređenja. Postojećim rasvjetnim tijelima promijenite sjenila, prigušite ih za ambijentalniji dojam ili ih pojačajte tamo gdje želite energičniji dojam. Za još bolji dojam,  ugradite prigušivač kako biste razinom osvjetljenja mogli upravljati po želji, a gdje je moguće, na različite razine dodajte manja rasvjetna tijela – bit će dovoljne obične stolne svjetiljke, jeftine nanizane ukrasne lampice ili  samoljepive trakice s LED žaruljama – kako biste stvorili slojeviti 3D efekt.

Pratite Stil i na Instagramu te Facebooku!

24. travanj 2024 16:26