Overlay
fotogenični slatkiš

Jeste li primijetili ove neodoljive pastelne poslastice? Vrlo su popularne na društvenim mrežama, doznali smo o čemu je riječ i pronašli recept

Piše Stil
26. travnja 2021. - 16:03

Na Instagramu je najvažniji izgled i koliko god nam to ovršno zvučilo teško nam je odoljeti lijepo stiliziranim sličicama, bilo da su na njima odjeća, interijeri ili hrana. U našem slučaju, posebno kad je riječ o ovome zadnjem. Zurimo u šarene sličice nečega za što na prvu teško uopće možemo pojmiti što je i zavidimo sretniku koji je, bar tako zamišljamo, nakon što je završio s fotografiranjem, potamanio sve do zadnje mrvice. Jedna od stvari na koju često znamo naletjeti dok parimo oči na Instagramu je mochi sladoled. Dok se nismo malo raspitali, pojma nismo imali o čemu je riječ, tek smo onako neodređeno, ponajviše zbog estetike, slutili da dolazi iz Azije.

Malo guglanja i sad su na neke stvari jasnije. Mochi sladoled mala je okrugla poslastica koja se sastoji od mekane okruglice načinjene od u prah samljevene ljepljive riže, a u središtu joj se nalazi sladoled, u pravilu od vanilije, čokolade ili jagode, no ponekad se koriste i sladoled od kave, zelenog čaja ili vina od šljiva.

Mochi je, inače, japanski je rižin kolač izrađen od mochigomea, japanske sorte riže kratkog zrna čija je odlika visok postotak pektina, što hrani načinjenoj od te osobite vrste daje gelastu strukturu. Osim riže samljevene u prah u mochi obično idu sastojci poput vode, šećera i kukuruznog škroba. Kako je okus mochija neutralan, obično se aromatizira zelenim čajem ili nekim drugim blagim okusom te joj se, da bi ljepše izgledala, dodaje mala količina prehrambene boje, kako bi se postigle te sanjive pastelne nijanse na koje tako padamo. Sad kad vam je sve manje više jasno, svo i recepta za ovu fotogeničnu poslasticu. 

Mochi sladoled

Sastojci:

225 g sladoleda od vanilije

160 g rižinog brašna

60 g šećera

225 ml vode

boje za hranu

kukuruzni škrob za posipanje

Priprema: 

Na pladanj obložen pergament papirom uz pomoć žlice za sladoled izvadite dvanaest kuglica sladoleda pa sve stavite u zamrzivač. Na laganoj vatri prokuhajte rižino brašno, šećer i vodu. Dobit ćete ljepljivo tijesto u koje možete dodati boju za kolače. Na površini posutoj škrobom razvaljajte tijesto u pravokutnik dimenzija 30x35 cm. Prebacite na pladanj obložen papirom pa spremite na pola sata u hladnjak. Zatim izrežite krugove tijesta rezačem promjera 9½ cm. Na svaki stavite po kuglicu sladoleda s ravnom stranom okrenutom prema vama. Pritisnite rubove tijesta zajedno oko kuglice sladoleda, zamotajte mochi kuglice prozirnom folijom i vratite u zamrzivač na barem 2 sata. 

19. travanj 2024 05:50