Overlay
u slast!

Jednostavno jelo koje će vas zasititi i ugrijati: klasik francuske kuhinje na moderan način - ova gusta juha krije malo iznenađenje, ideja zvuči super

Piše Stil
Foto Depositphotos
3. veljače 2022. - 14:45

Hladno vrijeme "traži" konkretnu spizu, zar ne? Ništa vam u ovom trenu ne bi značila salatica s klicama ili možda tost s kojom feticom avokada. Treba vam nešto toplo, gusto, da vas dobro zagrije. Sad kad smo vas ovako lijepo nagovorili, nudimo vam recept za jednu dobru, kripnu juhu koja funkcionira i kao samostalni obrok. Osobito ako uzmete repete. Riječ je o klasiku francuske kuhinje - juhi od poriluka i krumpira - no u ovoj verziji tu je i zanimljiv "twist": začinjeni slanutak. Upravo će slanutak biti zaslužan za dugotrajni osjećaj sitosti, a pridonijet će i finoj teksturi ovog jela koje vam toplo preporučujemo.

Juha od poriluka, krumpira sa slanutkom

2 žlice maslaca
4 žlice maslinovog ulja
1 velika ljutika
3 češnja češnjaka
2 poriluka
3 srednje velika krumpira
 2 male konzerve slanutka
2 žlice vrhnja
litra povrtnog temeljca
po 1/4 žličice ljute dimljene paprike, mljevenog korijandera i mljevenog kima
sol, papar, po želji malo ulja s chillijem

Zagrijte maslac i 2 žlice ulja pa im dodajte ljutiku. Miješajte. Kad ljutika omekša, dodajte nasjeckani češnjak. Miješajte. Nakon otprilike dvije minute dodajte nasjeckani poriluk (oduzmite šaku zelenih vrhova poriluka za kasnije). Dinstajte uz miješanje otprilike 4 do 5 minuta, dok poriluk ne omekša.

Dodajte krumpir i uz miješanje dinstajte dodatnih 5 minuta. Dodajte 1 i pol konzervu slanutka, temeljac i žličicu soli. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 40 minuta, dok se krumpir ne raspadne.

Malo prije kraja kuhanja zagrijte preostalo ulje na srednjoj vatri i dodajte mu sačuvane vrhove poriluka i preostali slanutak. Miješajte 3 do 4 minute, dok slanutak ne porumeni. Maknite s vatre i dodajte papriku, korijander, kim, prstohvat soli i dobro promiješajte. Ostavite da se ohladi, a u međuvremenu skuhanu juhu uz pomoć štapnog miksera ili blendera usitnite dok ne postane kremasta. Ako vam je previše gusta, dodajte malo vode.

Dodajte papar i vrhnje pa sve dobro promiješajte. Podijelite juhu u tanjure i u svaki na vrh stavite malo začinjenog slanutka. Po želji prelijte čili uljem i odmah poslužite. Ako vam se ne sviđa zamisao o začinjenom slanutku i poriluku, na isti način postupite s gljivama, a juha je vrlo ukusna i kad se kao završni ukras koristi prepečena slanina.

Pratite Stil i na Instagramu!

19. travanj 2024 20:09