Overlay
vrijeme je za kekse

Imamo tri recepta za keksiće koje ste već vidjeli, ali još niste probali: ovo su slavni slatkiši s malih i velikih ekrana, isprobajte ih sve!

Piše T.S.M.
Foto shutterstock
21. listopada 2021. - 13:24

Jeste li već otvorili sezonu pečenja keksa? Možda je nikad niste ni zatvorili? Mi ipak jesmo, dok su vladale vrućine jeli smo samo sladoled, ali sada se s radošću vraćamo izradi keksića. Pridružite nam se uz tri vrlo zanimljiva recepta za kekse koje možda još niste probali, ali ste ih zato - vidjeli. Sva tri recepta su s malih, odnosno velikih ekrana: jedan je iz Prijatelja, drugi iz Teda Lassa, a treći je iz Matrixa. Podsjetimo se i scena u kojima se pojavljuju keksići čije vam recepte donosimo u nastavku. 

U trećoj epizodi sedme sezone Prijatelja, Monica se oduševila keksićima Phoebeine bake, no rastresena Phoebe je zaboravila recept. Nakon iscrpljujućeg i dugotrajnog pokušaja repliciranja zadnjeg preostalog keksa pronađenog u zamrzivaču, Monica je shvatila da su slatkiši napravljeni po receptu otisnutom na kutiji poznatih Nestle Tollhouse keksića...

Keksi kojima Ted Lasso svakog jutra daruje Rebeccu Welton toliko su dobri da se vlasnica kluba zamalo uguši u njima, kad ih nakon dugog odbijanja konačno proba. Naravno, nakon toga Rebecca pod svaku cijenu želi doznati gdje Ted kupuje tako neodoljive kekse, a tajna je u tome da ih Ted sam peče...

Kekse iz Matrixa peče zagonetna The Oracle. U sceni u kojoj se upoznaje s Neom, upravo iz pećnice vadi svježe pečene kekse, diveći se kako dobro mirišu. Neo potom razbije vazu, dobije porciju zbunjujućeg otkrivanja sudbine - i keksić.

Evo vam sada i recepti za ove tri poslastice, pecite ih i gledajte kadrove u kojima se pojavljuju - ima li boljeg načina za provesti oblačno jesensko poslijepodne?

Kolačići Phoebine bake

Sastojci:

227 g maslaca
100 g šećera
200 g smeđeg šećera
2 jaja + 1 žumanjak
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žličica bourbona
kora ½ naranče
306 g brašna
1 žličica sode bikarbone
340 g tamne čokolade
krupna sol

Priprema:

Otopite maslac na laganoj vatri pa ga zagrijavajte dok ne porumeni, oko 5 minuta, pazeći da ne zagori. Maslac bi trebao početi mirisati orašasto i potamniti do smeđe boje, ali treba ostati bistar. Smeđi maslac ostavite da se ohladi oko sat vremena pa ga izmiksajte sa šećerom dok smjesa ne postane blijeda i gotovo kremasta.

Dodajte jedno po jedno jaje i žumanjak, miješajući oko 20 sekundi nakon svakog dodavanja. Dodajte vaniliju, bourbon i koricu naranče pa pomiješajte da se sjedini. Pažljivo miješajući mikserom na niskoj brzini, polako dodajte brašno i sodu bikarbonu. Miješajte dok se ne sjedini pa dodajte nasjeckanu čokoladu.

Tijesto podijelite na četvrtine pa od njih oblikujte valjke. Zamotajte ih u voštani papir ili plastičnu foliju i ohladite oko sat vremena.

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva, izrežite debele diskove i poslažite ih u lim za pečenje obložen masnim papirom, oko 3-5 cm udaljene jedne od drugih. Pospite ih solju i pecite 9 do 10 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi. 

Tedovi domaći keksići

Sastojci:

255 g oštrog brašna
95 g šećera u prahu
225 g maslaca 
prstohvat soli

Priprema:

Posudu za pečenje dimenzija 20x33cm obložite papirom za pečenje. Maslac (po mogućnosti) sobne temperature miksajte tri do pet minuta dok ne postane kremast. Postupno uz miješanje dodajte šećer u prahu pa zatim i prosijano brašno te sol. Što manje miješate u ovoj fazi, keksi će biti prhkiji.

Tijesto prebacite u posudu za pečenje i poravnajte. Izbockajte vilicom pa ostavite da se odmori u hladnjaku oko 30 minuta (kako se ne bi steglo prilikom pečenja).

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva pa pecite kekse oko 35 minuta dok ne dobiju lijepu boju. Pustite ih da se ohlade pa ih narežite na uske pravokutnike (dobit ćete 28 komada). Važno je da ostanu u limu dok se potpuno ne ohlade inače će se izdrobiti u mrvice jer su jako prhki.

Mirisni keksi iz Matrixa

Sastojci:

227 g maslaca
165 g smeđeg šećera
100 g šećera u prahu
2 jaja
2 žličice ekstrakta vanilije
180 g zobenih pahuljica
220 g brašna
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
1/2 žličice cimeta
po želji: 75-100 g čokoladnih kapljica ili grožđica

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva. Dva lima za pečenje obložite papirom.

Izmiksajte maslac sa šećerom dok ne postane pahuljast, dodajte jaja, jedno po jedno.  Polako dodajte ostale sastojke, a na kraju, ako ih koristite, čokoladne kapljice ili grožđice.

Pomoću žlice prebacite tijesto u hrpicama na papir za pečenje pa pecite 9-12 minuta, dok rubovi ne postanu zlatno smeđi, a sredina pečena, ali još mekana. Ohladite 5 minuta prije vađenja iz posude za pečenje.

Pratite Stil i na Instagramu!

24. travanj 2024 16:08