Vikend, kiša i temperatura napokon ispod iznadprosječne za ovo doba godine. Asocijacija na ovaj spoj je puno, no rijetko koja više veseli od ove: vrijeme je za upaliti pećnicu i ispeći nešto jako, jako fino. Neka to ovoga puta bude burek. Imamo recept za pravi bosanski burek, ne pitajte odakle nam jer ne smijemo reći. Bitno je samo da je jako, jako dobar. Toliko dobar da ćete se naljtiti na nas - nećete ga moći prestati peći. A znamo kamo to vodi...
Burek
Sastojci:
500 g brašna
260 ml mlake vode
15 g soli
175 ml ulja
500 gr mljevene junetine
1 glavica luka
sol, papar
Priprema:
Pomiješajte brašno, vodu, 40 ml ulja i sol pa dobro izmijesite mekano tijesto. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na debljinu 1-2 centimetra. U posudu za pečenje ulijte dio ulja (odvojite 2 žlice za meso), stavite tijesto pa ga prelijte uljem i ostavite da odstoji oko pola sata do sat vremena.
Zagrijte dvije žlice ulja pa dodajte sitno nasjeckan luk i miješajte dok ne postane staklast. Dodajte meso, promiješajte ga te mu dodajte sol i papar prema ukusu. Miješajte dok se ne raspadne u grudice i dobije lijepu boju.
Na radnu površinu stavite stolnjak, pospite ga brašnom pa na tome pa rastegnite tijesto što tanje. Možete otkidati deblji dio tijesta koji je ostao uz rub. Na rastegnuto tijesto nanesite nadjev pa zarolajte kao palačinku, a zatim ga oblikujte u spiralu. Prebacite u nauljenu posudu za pečenje pa još uljem premažite površinu bureka.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva, oko pola sata. Primijetite li da prebrzo hvata boju, pokrijte površinu folijom.
Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!