Overlay
gotovo za 20 minuta

Imamo recept za jelo koje je oduševilo lik Julije Roberts u velikom filmskom hitu: ukusno, tradicionalno i lako se sprema - jednom riječju: savršeno!

Piše Tea Sumić Miletić
28. rujna 2020. - 12:21

Ne znamo kakva je kod vas situacija, no mi, otkad je zahladnjelo, samo gledamo što bismo mogli pojesti. O posljedicama ćemo, kao Scarlett O'Hara, misliti sutra. Pa to ostaviti za sutra. Pa sve tako do proljeća...

Kad već spominjemo Scarlett, nadahnuće za današnji prijedlog nam je jedan drugi ženski lik s velikog ekrana – Liz Gilbert, koju je u filmskom hitu "Jedi, moli, voli" utjelovila Julia Roberts. Uvijek nas nasmije kako je Julia u filmu nesputano uživala u talijanskoj spizigelatima, pizzi i, naravno, pasti. Doznali smo i što je točno jela u onoj sceni kad se oduševljava manistrom.

Jela je pastu all'amatriciana, tradicionalni specijalitet iz grada Amatricea, po kojem je dobila ime. Priprema se od rajčica, posebne vrste sušene svinjetine i tvrdog ovčjeg sira. Priprema se brzo, vrlo je ukusno i ako ga već niste probali, stvarno vam je vrijeme da to ispravite. Ako, pak, jeste, onda vam je sigurno jasno zašto ga preporučujemo.

image
IMDb

Želite li biti što bliži izvorniku, svakako nabavite bucatine, jer se baš ta vrsta tjestenine, nalik na debele, šuplje špagete, koristi u ovom receptu. Svinjetina bi trebala biti guanciale, odnosno slanina od sušenih svinjskih obraza, rajčice sorte San Marzano, a sir peccorino romano.

Guanciale možete zamijeniti mekšom slaninom, rajčice mogu biti konzervirane, no peccorino nipošto nemojte mijenjati drugim vrstama sira. Za puni doživljaj osigurajte još i dobro maslinovo ulje te svježe mljeveni papar. A recept je uistinu jednostavan, donosimo ga u količini za dvije osobe.

Pasta all'amatriciana

100 grama guancialea

polovica žutog luka

400 grama rajčica San Marzano

1 čili papričica

50 mililitara bijelog vina

50 grama peccorina

malo kvalitetnog maslinova ulja

400 grama bucatina

sol, svježe mljeven papar

Guanciale narežite na kockice pa sa žlicom maslinova ulja zagrijte na srednje laganoj vatri. Kad slanina postane staklasta, ubacite luk i čili.

Kad slanina postane hrskava, zalijte vinom.

Kad se tekućina reducirala za tri četvrtine, dodajte rajčice, grubo nasjeckane.

Kuhajte 10-15 minuta, dok se umak ne zgusne. Ako ste koristili konzervirane, bit će gotovo i ranije.

U međuvremenu skuhajte tjesteninu, a kad postane al dente, procijedite je i dodajte umaku.

Poslužite s naribanim peccorinom.

18. travanj 2024 02:33