Overlay
uvijek dobra ideja

Imamo odličan recept za piletinu, uključuje dvije u Dalmaciji omiljene sezonske namirnice: jednostavno je i ukusno, lizat ćete prste!

Piše Stil
21. siječnja 2021. - 12:57

Dobro pripremljeno jelo od piletine uvijek je pun pogodak, neovisno o sezoni. Piletina trpi raznolik niz načina pripreme i to je jedan od razloga zašto nam je tako draga. Ako već niste, isprobajte pripremiti pileće zabatke u tavi debelog dna s prilogom od mladog zelenog kupusa i slanutka. Riječ je o jelu koji uključuje dvije namjernice koje su upravo u sezoni, ne zahtijeva puno truda, a rezultat je izvrstan. Inače, radi se o poznatom dalekoistočnom specijalitetu kojem posebnu notu daju curry i kokosovo mlijeko. Nije li vam ovo potonje pri ruci, zamijenite ga vrhnjem za kuhanje. I u slast!

Piletina s mladim kupusom i slanutkom

Sastojci:

1/2 glavice mladog zelenog kupusa

2 srednja poriluka

2 režnja češnjaka

konzerva slanutka

4 velika pileća zabatka

2 žličice soli

1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra

1 žlica maslinovog ulja

1 šalica kokosovog mlijeka

1 žlica curry praha

1/4 žličice mljevene crvene paprike

grubo sjeckani korijandar ili peršin

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U međuvremenu tanko narežite kupus na rezance, a poriluk prepolovite uzdužno, isperite i tanko narežite. Tanko narežite i češnja češnjaka. Ocijedite limenku slanutka. Osušite i začinite piletinu s 3/4 žličice soli i 1/2 žličice crnog papra.

Zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja, veliku posudu od lijevanog željeza koja može u pećnicu. Dodajte piletinu okrenutu kožom prema dolje i pecite dok koža ne postane duboko zlatno-smeđa, 10 do 12 minuta. Prebacite na tanjur kožom okrenutom prema gore.

Smanjite vatru na srednju. Dodajte poriluk, češnjak i 1/4 čajne žličice soli i kuhajte dok poriluk ne omekša i ne postane proziran, oko 4 minute. Dodajte kupus i preostalu 1 žličicu soli i kuhajte, povremeno okrećući, dok kupus ne uvene, oko 5 minuta.

Dodajte slanutak, kokosovo mlijeko, curry i crvenu papriku. Promiješajte da se sjedini i pustite da se krčka. Vratite piletinu u tavu s kožom prema gore pa sve prebacite u pećnicu.

Pecite 20 do 25 minuta. Prebacite piletinu u posudu za posluživanje. Kušajte i po potrebi dodatno začinite mješavinu kupusa i slanutka pa poslužite s piletinom. Po želji prelijte nasjeckanim peršinom.

23. travanj 2024 11:34