Overlay
koji je bolji?

Imamo dva odlična recepta za sirnicu: jedan je tradicionalni, pun poznatih aroma, dok drugi krije pravo iznenađenje. Isprobajte ih oba!

Piše Stil
31. ožujka 2021. - 10:19

Jeste li već pronašli svoj najdraži recept za sirnice? A jeste li spremni za malo eksperimentiranja? Usporedite dva recepta koja nam je dala Bruna Vučak, 25-godišnja Splićanka čije recepte na Instagram profilu imena @yumyumparadise prati više od 25 tisuća ljudi. Prvi je tradicionalni, drugi poprilično inventivan!

– Sirnice u mojoj obitelji uvijek radi baka, onako tradicionalno, s buđenjem u pola noći za premijesiti tijesto, a prošle godine sam se napokon i sama odvažila na izradu toga uskrsnog specijaliteta i drago mi je da jesam jer me na kraju i baka tražila recept – govori nam Bruna.

Za ovu perspektivnu kuharicu, fotografkinju te autoricu podloga za fotografiranje, ali i buduću profesoricu hrvatskog jezika te prevoditeljicu s francuskog jezika, hraniti se zdravo znači konzumirati kvalitetne namirnica domaćeg podrijetla koliko god je to moguće, što promovira i kroz svoj blog. Za vas je pripremila recept "blago modificirane" tradicionalne sirnice, koju ćete dovršiti u svega dva sata, ali i njezine "modernizirane", veganske inačice na bazi batata, koja je, kako kaže, oduševila sve koji su je kušali.

image
Tradicionalna sirnica Brune Vucak

Tradicionalna sirnica

Sastojci:

550 grama brašna

1 vrećica suhog kvasca

2 vanilina šećera

100 grama šećera

1-2 prstohvata soli

200 mililitara mlijeka

50 mililitara ulja

1 jaje

3 žumanjka

50 grama otopljenog maslaca

korica 1 limuna

korica 1 naranče

sok ½ naranče

1 žlica ruma

1 čep arome vanilije

 + 1 žumanjak za  premazivanje i šećer u kocki

Priprema:

Pomiješajte sve suhe sastojke pa dodajte i ostale te miksajte s nastavkom za tijesta 10-12 minuta. Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i oblikujte ga rukama da bude glatko, pa ga vratite u lagano nauljenu posudu te ga stavite da se diže u pećnici na 50 stupnjeva oko jedan sat.

Dignuto tijesto premijesite i podijelite na dva jednaka dijela, pa oba oblikujte u lijepe glatke kugle. Protvan za pečenje obložite papirom za pečenje pa na njega stavite kugle te ih prekrijte krpom i vratite u pećnicu na 50 stupnjeva da se dižu još oko 35 minuta. Kada ih izvadite, pojačajte pećnicu na 180 stupnjeva, a sirnice zarežite nožem u križ, te premažite razmućenim jajem i pospite razmrvljenim šećerom u kocki.

Stavite ih u zagrijanu pećnicu i prekrijte papirom za pečenje da ne pocrne, te pecite 30-35 minuta, uz test čačkalicom (mora izići suha kada je zabodete). Prije rezanja pečene sirnice pustite da se skroz ohlade.

image
Sirnica od batata prema receptu Brune Vucak

Sirnica od batata

Sastojci:

450 grama pirea od batata

450 grama brašna

7 grama suhog kvasca

20 grama ulja

2 vanilina šećera

prstohvat soli

80 grama javorova sirupa

korica jedne naranče

korica jednog limuna

sok ½ naranče

1 čep arome vanilije

1 žlica ruma

 + bademovo mlijeko 

za premazivanje 

i šećer za dekoraciju

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke i miksajte nastavkom za tijesto 10-12 minuta. Prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu i kratko ga premijesite, pa stavite u pećnicu na 50 stupnjeva da se diže oko 45 minuta. Kada se tijesto udvostruči, podijelite ga na dva dijela pa svaki dodatno premijesite i oblikujte u lijepu kuglu.

Vratite u pećnicu na 50 stupnjeva da se diže još 15-20 min. Sirnice zarežite nožem u križ, premažite mlijekom (po želji i žumancem) te pospite šećerom, a za to vrijeme pećnicu pojačajte na 180 stupnjeva. Pecite oko pola sata prekrivene papirom za pečenje pa pustite da se skroz ohlade prije rezanja.

25. travanj 2024 21:03