Overlay
počnite se pakirati!

Ideje za izlet u prirodu: izdvojili smo tri dalmatinska bisera kojih se možda ne biste sjetili na prvu, ali su savršene opcije za šetnju i opuštanje

Piše Stil
Foto Shutterstock
26. ožujka 2021. - 13:40

Tri marčane bure su iza nas, a dva neradna dana pred nama, što za mnoge od nas znači samo jednu stvar: planiranje izleta u prirodu. Da vam skratimo vrijeme oko traženja ideje, donosimo tri prijedloga koja će vam sigurno uljepšati vikend. Ovaj ili neki idući jer proljeće je tek počelo, a s obzirom na situaciju, mudrije ga je provesti istražujući prirodne ljepote. 

1. Botanički vrt Kotišina 

Lijepi botanički vrt pun dalmatinskog autohtonog bilja smješten je na primorskim obroncima Biokova,  iznad sela Kotišina smještenog u neposrednoj blizini Makarske. Vrt je na nadmorskoj visini od 350 do 500 metara i sastavni je dio Parka prirode Biokovo. Na površini od nešto više od 16 hektara nalaze se vrlo raznolika staništa i prirodni fenomeni, uključujući kanjon Proslap s istoimenim vodopadom, koji je većinu godine suh, no oživi u kišnom razdoblju. Zanimljivost ovog botaničkog parka je što nije botanički vrt u klasičnom smislu, gdje se svaka biljka unosi prema određenim pravilima, već je zamišljen kao "ograđeni dio prirode", u kojem će se zadržati prirodni oblici vegetacije sa samorodnom florom.

2. Baćinska jezera

Neposredno uz mjesto Baćin nedaleko grada Ploče nalazi se skupina jezera koja se smatra jednom od najzanimljivijih među hrvatskim krških jezerima. Baćinska jezera sastoje se od šest spojenih i jednog odvojenog jezera, a ono što ih čini osobito intrigantnima je činjenica da su kriptodepresijska, odnosno dno im je ispod razine mora. Izletnicima će možda ipak biti zanimljivije ono što mogu vidjeti, a to su tri idilična otočića koja se najlakše mogu razgledati iz broda. Površinom je najveće jezero Oćuša, a najmanje Vrbnik, dok je s dubinom od 31 metra najdublje Crniševo. Voda je u njima slatka, no ima i izvora koji su povezani direktno s morem, a cijelo područje je stanište niza endemskih vrsta. 

3. Kanjon rijeke Krupe

Slikoviti kanjon rijeke Krupe nalazi se u blizini Obrovca, na sat vremena vožnje od Zadra. Krupa se nalazi na južnim obroncima Velebita i najveća je pritoka rijeke Zrmanje. Posjetitelje oduševljava tirkiznim nijansama uokvirenim bujnim zelenilom i bogatstvom od čak19 slapova koji se ubrajaju među najljepše u Hrvatskoj. Najpoznatiji je Deveterac, koji je ime dobio po devet sedrenih kaskada koje završavaju slapom visokim 13 metara. Osim toga, u obližnjem selu Ravni Golubić počinje staza koja vodi do Kudinog mosta, što je također lijepa opcija za šetnju kroz prirodu, a blizu izvora nalazi se manastir u sklopu kojeg je za posjetitelje je otvoren muzej.

19. travanj 2024 16:22