Overlay
tko je za cannole?

Hrskave rolice pune najkremastije kreme: dobili smo recept za kultnu slasticu, jedan dodatak sve podiže na novu razinu

Piše Stil
Foto Mama kuharica
23. siječnja 2023. - 17:33

Puno smo puta na malim i velikim ekranima vidjeli cannole, hrskave rolice punjene kremastim nadjevom na bazi sira, no unatoč tome jako ih rijetko viđamo u ugostiteljskoj ponudi. Zapravo pravo je čudo što je tako, jer canoli vani uživaju kultni status. Ponajprije u Italiji, odakle potječu, a zatim na Malti gdje se nazivaju kannoli te u Albaniji gdje su poznati kao kanojët. Jako su omiljeni i u Sjedinjenim državama, gdje su obiteljska okupljanja talijanske zajednice nezamisliva bez tih delikatnih rolica s prefinim nadjevom.

U pravilu se krema radi od ricotte, no postoje inačice s mascarponeom. Upravo je takav recept koji ćemo vam prenijeti, a dobili smo ga od Petre Sabljić koju pratimo na profilu Mama kuharica. Petra je u svoje cannole dodala i malo namaza od pistacija, što je cijeli desert podiglo na sasvim novu razinu.

Kako nam je objasnila, umjesto toga poslužit će i nasjeckane pistacije, no mi vam savjetujemo da se potrudite pronaći namaz jer će lijepo aromatizirati nadjev. Dala nam je još jedan savjet: ako nemate cjevaste kalupiće za cannole, poslužit će vam i tubice načinjene od aluminijske folije.

image
Mama kuharica

Cannoli s pistacijama

Sastojci:

250 g glatkog brašna

pola žličice soli

70 ml bijelog vina

1 jaje

25 g šećera

25 g masti ili maslaca

vanilin šećer

Za kremu:

200 ml slatkog vrhnja 

250 g mascarpone sira

30 g šećera u prahu

3 velike žlice namaza od pistacija (a mogu i sjeckani pistaciji)

Dodatno:

Šećer u prahu za posipati

2 šake sjekcanih pistacija za uvaljati

Priprema:

Zamjesite glatko tijesto od svih sastojaka pa ga ostavite u hladnjaku jedan sat. Nakon toga ga podijeli u dva dijela pa svaki tanko razvaljajte i čašom režite krugove pa svaki od njih još razvaljajte da tijesto bude jako tanko.

Napravite tuljke od folije. Svaki krug tijesta najprije duž gornjeg ruba premažite vodom pa ga zamotajte oko tuljka od folije počevši od nepremazanog kraja. Mokri dio treba ostati na vrhu, kako bi zalijepio i držao tijesto. 

Tuljke pružite u dubokom ulju pa kada se ohlade izvaditi foliju.

Za kremu najprije istucite vrhnje u šlag pa mu dodajte ostale sastojke i još kratko miksajte. Hladne cannole punite kremom, uvaljajte im vrhove u sjeckane pistacije pa ih pospite šećerom u prahu.


Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

 

23. siječanj 2023 17:33