Overlay
Dragulj Maroka

Grad ‘iz snova‘ na sjeveru Afrike: dok o putovanjima možemo samo maštati, oduševljavaju nas fotografije egzotičnih destinacija

Piše Stil
15. srpnja 2020. - 22:08

Kad biste mogli odabrati bilo koje mjesto na svijetu, gdje biste otputovali?

Da je moguće, dakako, uz ponudu letova koja bi više sličila onoj od prije desetak mjeseci. Možda i uz smještaj u hotelu s barem četiri zvjezdice, u društvu najdražih, to se podrazumijeva. Kad se sjetimo s kojom su se ležernošću prije planirala putovanja, čini nam se kao da nismo imali nijedne brige na svijetu.

Važna je bila samo destinacija. A u danima koji se možda najbolje mogu opisati kao neizvjesni, fotografije egzotičnih mjesta koje pregledavamo na društvenim mrežama mogu djelovati gotovo terapeutski. Nama je za oko zapela jedna koju ćemo sigurno temeljitije istražiti jednom kad se stvari vrate u normalu. I to ne onu novu. Dobru, staru normalu.

Na vrhu Afrike, u Maroku, smjestio se Chefchaouen (Chaouen), gradić poznat diljem svijeta po svojoj jedinstvenoj plavoj boji. Nazivaju ga još i Plavim Gradom, a karakteristična mediteranska arhitektura ono je što ga dodatno čini posebnim.

U Chefchaouenu sve je plavo. Zidovi ulica, pa i same ulice, klupe, prozori, kuće manje i veće. Plava boja, naime, prema židovskome vjerovanju, simbolizira raj, a upravo tom rječju oduševljeni posjetitelji opisuju ovaj marokanski dragulj.

Sudeći prema fotografijama, gradić je upravo nevjerojatno šarmantan. Chefchaouen - grad vaših snova, stoji uz njegovo ime u svim turističkim prospektima. Zaista tako i djeluje, a zasad u njegovim ljepotama možemo uživati barem preko fotografija.

16. travanj 2024 11:40