Overlay
Književne preporuke

Studeni je kao stvoren za sklupčati se uz dobru knjigu: splitska književnica Marina Gudelj odabrala nam je tri odlična naslova, požurite u knjižnicu!

Piše Stil
Foto Saša Burić/Cropix
24. studenog 2021. - 10:26

Za književne preporuke zamolili smo nagrađivanu splitsku književnicu Marinu Gudelj. Prvu je književnu nagradu osvojila za priču "Kamo idu irske mačke", s pričom Lee je pobijedila na natječaju Kritične mase, a na Festivalu europske kratke priče je bila treća s pričom "Dulcinea na konjaku". Za zbirku priča "Fantomska bol" dodijeljena joj je nagrada “Prozak” za najbolji rukopis autora mlađih od 35 godina.

- Vječito se izlažem knjigama i većinom su to sjajne knjige pa se teško odlučiti za tri. Odabir je na koncu pao na tri sjajna naslova koja sam pročitala nedavno - kaže nam Marina pa iznosi svoje preporuke. 

Prva je debitantska zbirka priča Igora Ivka "Nepovredivo mjesto". Zbirka sadrži dvadeset jednu priču, a priče su sve samo ne nepovredive. Naći će se u njima likovi koje možemo svugdje prepoznati, ljudi našeg podneblja oštećeni suvremenim životom. Autor bira situacije koje smo prihvatili kao normalne, a da to doista ne bi trebale biti, i stavlja nam ih pod nos, zaustavlja nas u našem svakodnevnom odmahivanju rukom. 

Druga knjiga je također zbirka priča koju sam čitala kad je izašla, 2019., a onda joj se ponovno nedavno vratila. Radi se o autorici Kristen Roupenian i njezinoj zbirci "Znaš da to želiš". Roupenian također piše o suvremenom životu, aktualnostima u životu žene, ali njezina je suvremenost miljama daleko od Ivkove. To je njujorško podneblje, istovremeno nježno i nasilno, vedro i mračno. Naoko jednostavne priče s vama ostaju dugo nakon čitanja. 

Prije koji dan mi je na adresu stigao novi roman Renata Baretića "Zadnja ruka" i premda ga još nisam dovršila, previše mi zaokuplja svijest da ga ovdje ne spomenem. U romanu upoznajemo Zvonka, lika rastegnutog između trivijalnih i uzvišenih preokupacija, a s njime i nekolicinu, u svakom slučaju, neočekivanih lica. Kako se sve na koncu raspliće još nisam saznala, ali jedva čekam. 

Pratite Stil i na Instagramu!

20. travanj 2024 08:54