Overlay
isprobali smo i mi

Što to svi rade s njokima? Nismo ni sanjali da će omiljeni sastojak dalmatinske kuhinje doživjeti ovakvu sudbinu, no ‘pofrigali‘ smo ih - i preživjeli

Foto Shutterstock
21. lipnja 2020. - 12:50

Obožavamo njoke. Skuhane u vreloj vodi i prelivene gustim, ukusnim umakom ili, pak, zapečene u pećnici s puno, puno sira. Međutim, za pržene njoke, moramo priznati, donedavno uopće nismo čuli. Što je sad ovo, tko 'friga' njoke, zgražali smo se udruženim snagama gledajući fotografiju s omiljenim sastojkom dalmatinske kuhinje u sasvim neočekivanoj ulozi.

Ispostavilo se, međutim, da je odgovor: 'svi živi'. Čim smo se bacili na istraživanje, ispostavilo se da su prženi njoki teški hit. Nije bilo druge nego isprobati kakvi su zapravo...

Kako smo unatoč svemu bili skeptični, nismo željeli riskirati s domaćima, pa smo uzeli gotove. Jedne poznate robne marke, nema sad potrebe za reklamiranje, ali otkrit ćemo da nisu nimalo 'fensi'. 

Nema tu velike filozofije: njoki se preprže na vrućoj tavi s malo ulja.

I znate što? Stvarno su dobri!

Malo podsjećaju na krokete od krumpira, možda im zbog toga mnogi daju baš takvu ulogu, popratnog priloga uz neko 'konkretnije' jelo. Mi smo ih pak, tretirali s poštovanjem, pa su nam bili glavno jelo.

Prilikom prženja dodali smo im kockice pancete, a nakon što smo ih izvadili iz tave, posuli smo ih sjemenkama sezama i začinima. Mogli smo staviti i malo parmezana, ali nismo (no vi samo naprijed!), a mogli smo ih i ubaciti u neki umak. Ali nismo i čak nam nije žao jer su bili savršeno ukusni i zasitni.

image
Privatni album

Jeste li primijetili da smo ih malo zgnječili vilicom za vrijeme pečenja? Tako nam je preporučeno u jednom od recepata na koje smo naišli, a razlog je - da bi dobili hrskave rubove.

Napomenit ćemo, da ne bude zabune, da ih ne treba prethodno skuhati. Samo ih ubacite u vrelu tavu, onako, direktno iz vakuumskog pakiranja.

I eto jednostavnog i brzo gotovog obroka, nakon kojeg se nećete zamišljeno češkati po trbuhu misleći kako niste sigurni jeste li se dovoljno najeli i nauživali... 

18. travanj 2024 22:18