Overlay
nova ekranizacija

Stiže serija snimljena po kultnoj knjizi "Mi djeca s kolodvora Zoo": najavni video je sjajan, ali ipak malo previše privlačan...

Piše Stil
18. veljače 2021. - 14:01

Sjećate li se romana "Mi djeca s kolodvora Zoo"? Za generacije koje su odrastale na ovim prostorima biografski roman Christiane Vere Felscherinow bio je gotovo nezaobilazno, potresno štivo koje se čitalo gotovo krišom, zbog ekplicitnih detalja vezanih uz konzumiranje droge i maloljetničku prostituciju. 

Kultni roman sada nam stiže na male ekrane, u obliku nove njemačke serije snimljene u suradnji s Amazon Primeom. Moći ćemo je gledati već od sutra, a za desetak dana dolazi i na HBO GO.

image
Christiane F./Markus C. Hurek/ AFP

Gledajući foršpan, a i poznavajući radnju, lako je prognozirati da će ekranizacija Christianinih memoara biti hit, međutim, bar prema prvom dijelu najavnog videa sudeći, tragični svijet berlinske narkoscene s konca 70-ih djeluje pretjerano romantiziran, čak zabrinjavajuće privlačan. Glumci odabrani za uloge su ljepuškasti, savršeno stilizirani i odjeveni u odjeću koju bismo rado i sami nosili.

Nadamo se da će se, sa zahuktavanjem radnje, kod gledatelja ipak razviti sasvim suprotan dojam o životu djece s kolodvora Zoo, baš onakav kakvog je izazivala knjiga nesretne Christiane F. te njena sudbina u godinama nakon odrastanja, o čemu smo tijekom posljednjih godina svjedočili kroz njene povremene medijske istupe te kroz drugu knjigu "Moj drugi život", izdanu 2013. u čijem predgovoru autorica ističe: "Nadam se da će ova knjiga biti upozorenje čitateljima da ne uzimaju droge, da će ih preplašiti još više od prve. Zapravo, sasvim sam sigurna da hoće. Opisuje koliko sam je moj život bio bolan i da ću umrijeti preranom i vrlo bolnom smrću".

image
Scena iz filma/Solaris Film/Maran Film/ AFP

Christiane ovo upozorenje nije napisala tek onako, reda radi, bila je itekako svjesna da je nakon prve ekranizacije njene knjige, u filmu objavljenom 1981. u kojem se u cammeo ulozi pojavljuje David Bowie, cijelo područje kolodvora Zoo i supkultura koja se oko njega razvila dijelu mladih postalo neodovljivo privlačno. Mladi iz cijele Europe oponašali su stil djece s kolodvora Zoo, a brojnim je nesigurnim i ranjivim tinejdžerima Christiane F. postala uzor.

Koliko god bismo željeli uživati u novoj seriji punoj prizora ludih provoda i zgodnih mladih ljudi u trenutno vrlo trendi odjeći s konca 70-ih, nadamo se da ova serija neće reanimirati zloglasni heroin chic nego poslužiti kao još jedno upozorenje o razornom djelovanju teških narkotika.

19. travanj 2024 18:06