Overlay
Pozitivna energija

Socijalno distancirani koncerti: dok iščekujemo sljedeću svirku uživo, donosimo pregled dosadašnjih rješenja, neka su stvarno domišljata

Piše Stil
Foto Shutterstock
5. studenog 2020. - 13:20

Ako ste dosad u koncertima uživali uglavnom zbog mase ljudi, osjećaja zajedništva i pozitivne energije, a u zanosu glazbe i plesu nije vam smetao ni tuđi znoj, ni guranje u prvim redovima, pa ni energično skakutanje osobe pored vas, imamo loše vijesti.

Takav scenarij nećete uskoro gledati.

Ne kažemo da je slušanje glazbe uživo stvar prošlosti, no zasad, budući da je pandemija koronavirusa glazbenu industriju udarila tamo gdje je najtanja, gaže, koncerti, nastupi - otkazano je, više manje, sve. Ili se pak odvija u strogo kontroliranim uvjetima.

Prije nego što razočarano otpuhnete i zaključite kako "nije to to", pogledajte kako izgleda ta "nova normala". Mogla bi vam se i svidjeti...

Damir Urban svirao je na autobusu

Damir Urban u travnju je inicirao cjelodnevnu mini turneju po riječkim kvartovima. Jedinstveni jednodnevni koncert počeo je ujutro, a sastojao se od 12 malih glazbenih nastupa zajedno s Lukom Tomanom i Sandijem Bratonom, piše Muzika.hr.

Ovaj domišljati nastup ne samo da je napunio medijske stupce, već oduševio građane Rijeke. Komentari su bili redom pozitivni, a svirku na otvorenom uz socijalno distanciranje pozdravili su ljudi s oduševljenjem. Lokacije za koncertni bus, naime, bile su strateški odabrane kako bi publika mogla uživati u svirci sa svojih prozora ili balkona.

Picnic Galactic

Glazbeni open air koncert koji se održao na području parkirališta zračne luke Franjo Tuđman 29. svibnja 2020. također je razveselio mnoge u ovo nesigurno vrijeme. Ovaj put "alat" nisu bili autobusi, već automobili.

Koncert se održao tako da je svaka grupa posjetitelja zauzela svoj prostor unutar i oko automobila pridržavajući se mjera za zaštitu sebe i drugih. Društveno distancirani, ali opet zajedno, pokazali su da je moguće u glazbi uživati i poštujući mjere.

Prvi hrvatski jednodnevni drive in festival publika je mogla posjetiti osobnim automobilima koje su parkirali na točno označena mjesta. Kretanje je bilo dopušteno oko automobila i parkirnog mjesta, a svako sljedeće mjesto bilo je udaljeno najmanje dva metra. Svirali su bendovi Discohernia, ABOP i Kawasaki 3P.

The Flaming Lips održali su koncert u balonima

Grupa The Flaming Lips održala je u sklopu showa The Late Show With Stephen Colbert u lipnju koncert u balonima. Otprilike četiri mjeseca nakon toga, održali su pravi eksperimentalni koncert na kojemu su ponovili ideju - ovaj put i bend i publika bili su obloženi balonima. Pogledajte kako to izgleda...

Vertikalni koncerti

Početkom lipnja u Ukrajini se javila ideja o tzv. "vertikalnim koncertima". Na sigurnoj udaljenosti, u vlastitim domovima, publika u neboderima uživala je u nastupima glazbenika koji su pak poštivali sve mjere društvenog distanciranja. Jedan od njih održan je ispred hotela - publika je trebala prijaviti se u hotel i odraditi standardni check-in, a potom u miru hotelske sobe uživati u nastupu.

S prozora ili balkona, po želji.

Koncert u Newcastleu na platformama

U Velikoj Britaniji pokušali su jednu od mogućih budućih varijanti live svirki odlučili pokazati u obliku prvog "društveno distanciranog koncerta" na svijetu. Oko 2,500 obožavatelja okupilo se u otvorenom prostoru Gosforth Parka u Newcastleu, a organizatori koncerta za potrebe su nastupa instalirali oko 500 metalnih platformi koje su odvajale posjetitelje u grupe od njih 5.

Platforme su bile na dovoljno sigurnoj propisanoj udaljenosti, a publika je nosila i maske prilikom ulaska u prostor. Snimke s nastupa britanskog kantautora Sama Fendera obišle su svijet. 

16. travanj 2024 13:58