Overlay
predrasude

Slučaj Depp vs. Heard i slučaj Domaćica imaju puno toga zajedničkog, kad se prestanemo zgražati i svađati oko ambalaže, možda ćemo shvatiti bitniju poruku

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Jim Lo Scalzo
13. svibnja 2022. - 11:02

Proteklih tjedana veliku su prašinu podigla dva slučaja, jedan strani, jedan vrlo domaći. Najjavniji razvod u povijesti na vidjelo je iznio prljavo rublje i još prljaviju posteljinu, dok je ovaj domaći, kako neki tvrde, upropastio uživanje u omiljenim keksima. Ono što im je zajedničko je da su nam ukazali na predrasude vezane uz stvari koje se odvijaju unutar četiri zida.

Ne ulazeći u to tko je od biših supružnika više kriv i je li se dogodilo sve ono za što se međusobno optužuju pred sudom i kamerama, njihov nam je slučaj dobar podsjetnik na to koliko smo često u zabludi oko niza činjenica vezanih uz obiteljsko nasilje, primjerice oko toga da je zlostavljač u pravilu muškarac, a žrtva žena, osim ako je zlostavljani nekakav njonjo, a zlostavljačica grdosija mrkog pogleda. Nažalost, količina iznesenih pikanterija lako nam pažnju može skrenuti s bitnoga, a to su pogrešni stavovi o nasilju u obitelji koji se često odražavaju na postupke i odluke posredno umiješanih - od policajaca preko socijalnih radnika pa nadalje. 

Jednom kad se shvati da zlostavljač nije u pravilu hetero muškarac sklon kontroliranju, valjda će nam konačno sjesti da žrtva nije u pravilu žena nižeg obrazovnog i socijalnog statusa koja je pri tome, kako se u našem društvu nažalost još uvijek shvaća, vjerojatno u manjoj ili većoj mjeri sama kriva za ono što ju je snašlo.

Jer nije bila dobra žena. Jer nije bila dobra domaćica. Jer je bila i domaćica i programerka pa nije stizala mužu osigurati svakog jutra čistu, uredno ispeglanu košulju. Možda bi joj bilo bolje da je ostala samo domaćica? Možda bi joj bilo bolje da je prestala biti domaćica i posvetila se profesiji pa bi si mogla priuštiti da konačno spakira kofere i zaputi se u neki drugi život u kojem je nitko ne bi trebao podsjećati koje sve životne uloge igra ili bi ih trebala igrati? Može li žena uopće biti i domaćica i programerka/pravnica/liječnica? Naravno da može, ako joj je partner netko tko je i programer/pravnik/liječnik i domaćin. A treba li biti 2u1? E pa to bi svaka od nas trebala zaključiti sama za sebe.

18. travanj 2024 01:23