Overlay
DISNEY+

She-Hulk ili Ms. Marvel? She-Hulk! Bacili smo oko na dvije Marvelove superherojske ‘girl power‘ serije i provjerili koja je bolja...

Piše Marko Njegić
Foto Marvel
22. studenog 2022. - 21:20

"Sad imamo ‘MeToo‘ pa su svi muški superheroji nestali", komentira netko na društvenoj mreži u Marvel/Disney+ seriji "She-Hulk: Attorney At Law" ili "She Hulk: Odvjetnica". Svi muški superheroji nisu baš nestali, bar ne s velikog ekrana, jer u posljednjih devet mjeseci u kinu smo gledali "Morbiusa", "Doktora Strangea 2" i "Thora 4" (tu su i DC-jev "The Batman" i "Black Adam").

No, na malome ekranu ove godine vladaju superheroine, Ms. Marvel i She-Hulk. Marvelove serije dosad su bile naklonjenije muškim likovima, poput "Lokija", "Moon Knighta" i "The Falcon and the Winter Soldier", ali ne treba zaboraviti da su žene u hitovima "Wandavision" i "Hawkeye" bile ravnopravne muškarcima.

Mlada Muslimanka

Bez "Wandavision" i "Hawkeyea", pa i filmova poput "Kapetanice Marvel" i "Black Widow" (DC-jeve "Wonder Woman" pogotovo), možda ne bismo dobili ove dvije serije koje se isprepleću u jednom trenutku, potvrđujući pripadnost širem superjunačkom svemiru.

U jednoj sceni "Ms. Marvel" vidjet ćemo superzaštićeni zatvor gdje bivaju poslana nadljudska bića zvana ClanDestine, a u tom istom zatvoru se u seriji "She-Hulk" nalazi Emil Blonsky/Abomination (Tim Roth), negativac iz "Nevjerojatnog Hulka" kojeg posjećuje "hulkovska" odvjetnica Jennifer Walters (Tatiana Maslany). Ipak, osim toga, obilatih referencija na račun Marvela svemira te fokusa na "girl power" titularne superjunakinje, serije se razilaze u pristupu i kvaliteti.

"Ms. Marvel" je superherojska "teen" serija i predstavlja dosad nepredstavljenu 16-godišnju superheroinu pakistanskog podrijetla. Ona je moderna tinejdžerica, mlada Muslimanka Kamala Khan (Iman Vellani), ujedno velika obožavateljica Carol Danvers/Kapetanice Marvel u koju će se odjenuti na AvengersCon natjecanju u "cosplayu".

Iako ima hvalevrijedan fokus na marginaliziranu pakistansku kulturu koja je glavni dio snage Ms. Marvel (praprabakina narukvica pulsirajućih kozmičkih moći), serija je opterećena trendovskim diverzitetom i time u isti mah želi pomalo prozirno privući novu demografiju Disney+ pretplatnika.

Pa opet, barem to što superjunakinja nije bjelkinja izdvaja seriju koja se drži općih mjesta tinejdžerskih filmova, od mladenačkih nesigurnosti glavnog lika do "hoće-neće" romanse, pokušavajući biti nešto poput prvog "Spider-Mana" s Tobeyjem Maguireom, odnosno nastupnog "Spider-Mana" s Tomom Hollandom, samo na ženski način.

"Znam da odrastaš, Kamala", reći će joj stariji, kao što su govorili Peteru Parkeru/Spider-Manu, a junakinja u jednom trenutku pleše na pjesmu iz "teen" klasika "Prljavi ples". Međutim, za razliku od "Spider-Mana", ovdje je superjunačka priča zbrčkana: ClanDestine su isprve prikazani kao prijateljski nastrojeni da bi se naglo pretvorili u negativce, a Kamala pokazuje sličnu lakovjernost i kad na scenu stupe druge skupine.

Zbrčkani su i računalni vizualni efekti koji prečesto djeluju kao nešto iz crtića, makar treba pohvaliti vizualizaciju dopisivanja preko mobitela. Kamali treba poželjeti više sreće s filmom "The Marvels" u kojem će se obožavateljica naći u kadru s predmetom obožavanja, kapetanicom Denvers.

image
Marvel

Kapetan Amerika djevac?

"She-Hulk" ostavlja bolji dojam kao zaigranija, maštovitija i zabavnija televizija. Serija kroz komediju sprovodi društveno-političke ideje s naglaskom na feminizam (nakupljeni ženski bijes kontra toksične muškosti) uspijevajući istovremeno biti humoristični odvjetnički sitcom i akcijski superjunački materijal, otprilike kao da je Ally McBeal postala Hulk.

Zeleni superjunak postat će, dakle, spomenuta odvjetnica Jennifer, rodica Brucea Bannera (Mark Ruffalo), Hulka osobno. Neka druga serija htjela bi biti "hulkovska" poput filmova o Banneru, ali "She-Hulk" ne ide tim putem, zato što i Jennifer odbija biti kao Bruce. Ona je kao Enola Holmes u odnosu na Sherlocka, a na nju podsjeća i po tome što, poput Deadpoola i Fleabag, ima običaj da samosvjesno razbije tzv. četvrti zid i ostvari interakciju s gledateljem.

"Da, istina je, ja sam Hulk", kaže ona na početku prve epizode i doda "Mislim da se nećete moći fokusirati na ovu zabavnu odvjetničku seriju dok to ne doznate". Unatoč tome što Jennifer inzistira da je serija "odvjetnička", Hulk u njoj je automatski pretvara u superjunačku, posebice kad "izađe van" u sudnici tijekom napada superinfluencerice (Titania; Jameela Jamil).

"Sviđalo ti se to ili ne, sad si superheroina", kaže Bruce rodici. Superjunačenje na momente zna biti krajnje bedasto, zahvaljujući efektima i likovima kao što je Leap-Frog, ali "She-Hulk" spašava subverzivna, autoironična komedija koja se izruguje s klišejima (vjenčanje), čak i samim Marvelom.

Jennifer se pita "je li Kapetan Amerika bio djevac?", a "zabrijat" će s Mattom Murdochom/Daredevilom (Charlie Cox) nakon što se s njim pomlati u "tko se tuče, taj se voli" stilu. Posljednja epizoda je napose radikalna i kreativna, počevši od uvoda koji prepričava dotadašnja zbivanja u formi "Hulka" iz sedamdesetih.

Na vrhuncu epizode, nezadovoljna besmislenim razvojem finala, Jennifer izlazi iz Disney+ izbornika, odlazi u sjedište kompanije i ulijeće na sastanak scenarista, a zatim otkriva da o svemu odlučuje umjetna inteligencija zvana K.E.V.I.N. (Kevin Fiege, šef Marvela), i to pomoću algoritma.

"Marvel je poznat po velikim spektaklima i zapletima s visokim ulozima, ali svi filmovi završavaju isto", Jennifer govori K.E.V.I.N.-u u sceni nalik Neovu susretu s Arhitektom u "Matrix Reloadedu". Njezina serija neće tako završiti. Jer, dok "Bruce razbija zgrade", ona "razbija četvrti zid i loše krajeve".

SERIJE: She-Hulk/Ms Marvel; SAD, 2022. KREATORI: Jessica Gao/Bisha K. Ali ULOGE: Tatiana Maslany, Mark Ruffalo/Iman Vellani, Matt Lintz OCJENA: *** ½ (prva), ** ½ (druga)

29. rujan 2023 18:07