Overlay
stilska rotacija

Razmjena odjeće potencijalni je kamen smutnje: evo kako izbjeći nesuglasice i izgledati fantastično

Foto Shutterstock
5. srpnja 2020. - 12:55

Garderoba sestre ili prijateljice gotovo uvijek sadrži neke od onih komada odjeće koji bi se savršeno uklopili u naš stil, zbog čega radost dijeljena i posuđivanja ima posebnu čar.

Dijeljenje odjeće, osim što je ekološki prihvatljivo, oduvijek je djelovalo inspirativno na sve ljubitelje mode i eksperimentiranja sa stilom. No, kako ovaj 'nepisani ugovor' između dvije članice povlači sa sobom i neka neugodna pitanja, odgovore i situacije, nerijetko puta proces posudbe pokazao se kao dvosjekli mač.

Da vaš komad odjeće ne bi nepovratno napustio ormar ili da vam prijateljica ne bi zamjerila istu stvar, otkrit ćemo vam nekoliko savjeta osobe koja zna kako izvući maksimum iz ovakvih situacija. Riječ je o Eshiti Kabra-Davies, osnivačici  By Rotation aplikacije za iznajmljivanje odjeće koja sada broji preko 18.000 korisnika te nudi ljubiteljima mode održiviji način osvježenja svojih ormara.

Zlatna pravila

Na svojoj aplikaciji Eshita je dala jasne upute kako razmjenjivati i dijeliti odjeću, a da pri tome obje strane budu zadovoljne.

Kada vas netko upita da mu posudite komad odjeće, Eshita predlaže da odmah razjasnite za što im treba vaša haljina ili traperice te gdje ih planiraju odjenuti.

- Glavna pažnja je osigurati da razgovarate s njima o tome gdje namjeravaju nositi traženi komad, tako da imate jasna očekivanja, objašnjava Eshita. "Na primjer, ako otkrijete da netko želi posuditi vašu novu dizajnersku haljinu za rave zabavu, možda ćete ipak trebati dva puta razmisliti. Nije nerazumljivo objasniti prijateljima da biste im rado posudili neki komad odjeće, ali za prikladniju priliku", predlaže Eshita.

Sljedeće što trebate napraviti jest provjeriti komad odjeće prije same posudbe. 

- Pregledajte komad koji ste posudili prije nego što ga uzmete od prijatelja, a isto vrijedi i za vlasnike predmeta. U slučaju da je predmet oštećen, izbjeći ćete kasnije nesuglasice. To često naglašavamo korisnicima naše aplikacije, objašnjava Eshita.

Kada ste odlučili prijateljici posuditi svoju omiljenu haljinu ili štikle, recite im jasno kada očekujete da vam ih vrate. Nitko ne voli rokove, no na ovaj način jednostavnije ćete izbjeći neugodne situacije nakon nekog duljeg vremena. 

Isto tako, ako u svojoj garderobi posjedujete neke sebi dragocjene komade koje ne želite dijeli ni s kim, to jasno dajte do znanja drugoj strani. Kad je riječ o pozajmljivanju stvari, uvijek zamislite najgori scenarij prije nego što pristanete predati ga. Ako ne možete zamisliti svoj život bez tog predmeta, jednostavno znate da je riječ o nečemu što ne želite posuđivati te se tako i postavite.

U slučaju da vaša odjeća zahtijeva posebnu njegu, svakako to naglasite prilikom posudbe te napomenite da biste voljeli da vam se odjeća vrati u istom stanju u kojem ste je i posudili.

Eshita upozorava na još jednu situaciju, a tiče se novih odjevnih komada. U slučaju da imate komad odjeće u svojoj garderobi koji još uvijek niste odjenuli, ne trebate se ustručavati objasniti prijateljici ili sestri da ga ne biste posuđivali dok ga i sami ne odjenete. 

Čak i kada sve napravite kako treba, dijeljenje odjeće može i dalje poći po zlu. Ako do njih dođe, sve nedaće riješite sa svojim prijateljem što je prije moguće i ne pospremajte ništa 'pod tepih' jer bi vas to lako moglo dovesti do svađe.  Aplikacija By Rotation u ovim situacijama nudi mogućnost nadoknade štete, no ako se situacija dogodi između dvije prijateljice, Eshita savjetuje da stvari što prije izglade na prikladan način i izbjegnu daljnje neugodne scene.

18. travanj 2024 23:13