Overlay
‘YOUR HONOR‘

Prigovor, časni suče: Bryan Cranston prekoračuje zakon da spasi sina koji je pobjegao s mjesta nesreće nakon što je usmrtio sina zloglasnog mafijaša

Piše Marko Njegić
23. veljače 2021. - 21:24

Napokon je serija "Your Honor" stigla do posljednje, desete epizode. Emitiranje se proteglo od prosinca sve do 14. veljače. Showtime se pridržava serijske "jedna-epizoda-tjedno" tradicije, i to ima smisla s obzirom na to da "Your Honor" izgleda kao pravničko-trilerska serija prije "peak TV" ere, samo ušminkana da joj se prilagodi.

S druge strane, hrvatska publika se razmazila (Netflixovim) trendovskim puštanjem svih epizoda pojedine serije odjednom, što za ionako hiperproduciranu televiziju povlači određene posljedice. Serije koji nisu podatne za trenutačni "binge" brzo izgube "hype", osim ako ga ne bildaju iz epizode u epizodu, makar pucanjem u (p)razno, kao "Slom".

"Your Honor" je iskusio to najbolje na svojoj koži, iako je postao Showtimeov najveći hit u povijesti. Prilično nestrpljivo iščekivan i zvučno najavljivan kao povratnička velika serija Bryana Cranstona, nezaboravnog Waltera Whitea iz megahita "Breaking Bad", "Your Honor" od prosinca naovamo kao da je ispao iz TV vidokruga i rijetko ga se spominjalo među domaćim serijofilima na društvenim mrežama.

Moguće da je to i zato što su gledatelji u međuvremenu odustali od gledanja. Prvih pet epizoda je vrlo dobro, gotovo odlično unatoč poznatom krimi-triler-drama obrascu, ali druga polovica serije pokazuje standardne boljke televizije, osobito one "dugometražne" (sat vremena po epizodi), dakle u pogledu nepotrebnog razvlačenja i kompliciranja priče, uz poneko razbijanje začaranog kruga makinacije i repeticije.

Uvodna epizoda je izvrsna i spada među najbolje i dramsko-trilerski najintenzivnije u posljednje vrijeme. Mladi Adam (Hunter Doohan), tinejdžerski sin suca Michaela Desiata (Cranston), dobiva napad astme usred vožnje i poseže za aparatićem koji uzaludno traži ispod suvozačeva sjedišta. U panici, bez daha, Adam udara mladića na motociklu iz suprotnog smjera.

Ozljede momka su fatalne, on umire i Adam u šoku daje petama vjetra s mjesta udesa u "hit-and-run" stilu, dok klaustrofobična kamera izaziva da gledatelj traži aparatić za astmu ostajući bez daha jednako kao i lik.

To je već veliki problem sam po sebi, a još veći dolazi u vidu otkrića da je Adam usmrtio sina glave najzloglasnije mafijaške obitelji u gradu Jimmyja Baxtera (Michael Stuhlbarg), što znači da mu ne prijeti samo opasnost od zatvora, već i smaknuća. "Obećavam ti da će biti sve u redu", tješi sina otac-sudac i prekoračuje zakon tako što se riješi nekih dokaza, ne i svih.

Cranston još jednom prolazi put od uzornog građanina preko moralno konfliktiranog do amoralnog lika i glumački je nanovo dojmljiv, no protiv njega radi scenarij, inspiriran izraelskom serijom "Kvodo".

Priča isprve zanimljivo pristupa korumpiranom sistemu: privilegirani bijelci poput Michaela i Jimmyja bolje prolaze od siromašnih Afroamerikanaca koji padaju kao kolateralne žrtve njihovih nadigravanja.

Međutim, primarni interes prestižne drame ubrzo se prebacuje na proizvoljne podzaplete nadomak jeftine sapunice, tipa da je Adamova povremena djevojka (Sofia Black-D'Elia) njegova učiteljica kojoj je povjerio tajnu, a ona postaje ljubomorna kad se on počne viđati s kćeri mafijaša (Lilli Kay), tj. sestrom mladića kojeg je udario autom. Objection, "Your Honor"!

SERIJA: Your Honor; trilerska drama; SAD, 2020. KREATOR: Peter Moffat ULOGE: Bryan Cranston, Hunter Doohan OCJENA: ***

19. travanj 2024 03:44