Overlay
Nevjerojatan talent

Pjesma ‘nove Amy Winehouse‘ bila je nominirana za Oscara: za ime Celeste još ćemo čuti

Piše Stil
Foto Chris Pizzello/AFP
30. travnja 2021. - 18:40

Iza nas je teška godina za sve, a posebno za glazbenike čije karijere su uglavnom stagnirale, međutim to nikako ne možemo reći i za Celeste. Njen debitantski album 'Not Your Muse' (2021) osvojio je publiku i postao broj jedan po slušanosti u Velikoj Britaniji da bi zatim bio nominiran za album godine Brit Awardsa, a ona sama za najbolju solo izvođačicu i najbolju novu umjetnicu. Kao da joj to nije bilo dovoljno pjesma koju je snimila za film 'The Trial of Chicago 7' 2020. nominirana je za Oscara.

Karijeru je započela sa samo 20 godina kada je davala vokale za elektroničku glazbu izvođača kao što je Avicii, Tikes i Real Lies. Paralelno je snimala vlastitu muziku koju je objavljivala na Sound Cloudu, a izdala je i dva singla za nezavisne glazbene produkcijske kuće. Ipak, njen pravi proboj dogodio se 2020. kada su ljudi počeli otkrivati njen solo potencijal. 

Otkako je ovladala britanskom scenom često je se uspoređuje s Amy Winehouse, Adele ili Billie Hallyday, međutim jasno je da ona nikoga ne kopira i da je ova mlada zvijezda jamajčanskih korijena neuništivo svoja. Tim usporedbama se prije želi naglasiti da je riječ o talentu koji se pojavljuje jednom u generaciji koji su imale i one s kojima je se stavlja u istu grupu što bi joj stoga trebalo prvenstveno laskati.

Celeste se naprosto nametnula kao jedna od onih umjetnica koja je uspjela svoj dirljivo snažan vokal i strast prema glazbi pretvoriti u autentični glazbeni izričaj, a svaki svoj korak promišljeno planira zbog čega se opravdano stječe dojam da se radi o neprolaznoj zvijezdi. Posebno tomu u prilog idu i činjenica da paralelno oduševljava kritiku i publiku, a pritom uspijeva i komercijalno pa iza sebe ima ugovore s filmskim i marketinškim kućama.

Njeni fanovi, kojih je svakim danom sve više posebno cijene njenu staloženost i poniznost, kao da ni sama nije svjesna svoje sile i talenta zbog čega se on doima još iskrenijim i prirodnijim. A ne možemo reći da nije imala razloga da se umisli, mediji su je već više puta proglašavali najvažnijom novom glazbenicom, ali i osobom godine i ikonom stila.

Njen modni izričaj vrlo je zanimljiv jer se ne ukalupljuje, njeguje svoje korijene, ali svakako daje Hommage i soul zvijezdama prošlog stoljeća tako da njen stil izgleda istovremeno svježe, zaigrano, ali i ozbiljno i retro.

25. travanj 2024 18:19