Overlay
Čista sloboda

Parcelsi su prvi put nakon 2018. izbacili novu pjesmu kako bi se oni koji to već nisu, sad mogli zaljubiti u njih

Piše Marija Mlačić
Foto Attila Kisbenedek/AFP
16. lipnja 2021. - 14:27

Prije tri godine, australskom bendu Parcels pošlo je za rukom da ukrade pažnju Daft Punku i postane jedan od rijetkih sastava s kojima je slavni dvojac ušao u studio. Od tada, dakle 2018. nisu izbacivali nove singlove pa smo s nestrpljenjem očekivali pjesmu 'Free' za koju se najava već danima vrti na YouTubeu. Dočekali smo i nismo se razočarali. Pjesma ima sve ono što najviše volimo kod Parcelsa - dobar tekst, umjereno duhoviti falset, zavidnu instrumentalnu preciznost, zabavan ritam i fantastičnu gradaciju atmosfere. Ipak, ovo nije jedna od njihovih najboljih pjesama, možda zato što joj je prethodio Live album iz Hansa studia u Berlinu (gdje su snimali i Bowie, Iggy Pop i mnogi drugi)  koji je standarde podigao visoko da ih ni sami nisu uspjeli nadmašiti.

Svih pet članova su dobri prijatelji, pa je kontradiktorno da im je razdvojenost tijekom pandemije koristila. Štoviše, period lockdowna je bio jedno od njihovih najplodnijih razdoblja u kojem je Jules Cromellin napisao ovu pjesmu. 

“Iako se činilo da se stihovi o njegovoj vezi na daljinu koja se suočava s komplikacijama, tekst smo doživjeli istovremeno i kao pismo ostatku benda. Izražavati se otvoreno i istinski bez straha sloboda je za koju mnogi od nas ni ne shvaćaju da je nemaju. Prepoznavanje je trenutak koji podiže snagu jer tada možemo početi raditi na tome. U slučaju Julesa, to se očitovalo u 'Free' - poziv pun nade za ranjivost i stvarnost iz sunčanog vrta u Mullumbimbyju," rekli su članovi benda o nastanku pjesme.

Pjesmu su snimili u studiju La Freete s udaraljkašem Pedrom. Kada su prvi put zasvirali kažu da su osjetili kako se u prostoriji promijenila energija i kako im je groove sjeo bolje nego ikad prije. Nastavili su pokušavati i snimali cijeli dan, ali taj prvi pokušaj uzet je za pjesmu jer ga ništa nije uspjelo pobijediti.

Spot je sniman u Parizu, a režirala ga je Carmen Cromellin, sestra basista i učestalog tekstopisca benda. Video podsjeća na filmove novoga vala što se periodički odlično uklapa u estetiku Parcelsa, iako je njihov zvuk više nalik The Beach Boysima s primjesama funka, u svakom slučaju 70-ima u SAD-u, a ne u Europi. Isto tako i njihov imidž, koji je nastao slučajno zahvaljujući tematskom afterpartyju jednog koncerta, jako podsjeća na sunčanu Kaliforniju otprije 50-ak godina. Kako bi u potpunosti odgovorili svojim uzorima njihov live album, a primijetimo na čas da nitko više ni ne snima live albume, snimljen je u potpunosti na vrpci i nije bilo nikakvih naknadnih obrada u modernoj tehnologiji. Video koji ga prati radila je i tad Carmen, ovoga puta stvarajući istovremeno prijateljsku atmosferu i dojam da ste suptilni promatrač - izvrsno!

19. travanj 2024 20:53