Overlay
Napoli Segreta

‘Ovo je zvučni zapis našeg otpora turističkoj opsadi grada‘: u Split stiže dvojac zaslužan za fascinantnu kompilaciju napuljske glazbe. Ali zaboravite na ‘O, sole mio‘...

Piše Sandro Pogutz
18. lipnja 2022. - 11:53

"Ovo mogu samo Split i Napulj", ganuto je rekao Mišo Kovač pred publikom na Starom placu. Dva grada – usporediva po temperamentu, zaluđenosti nogometnim klubom i grandioznim ispraćajima koje su priredili svojim legendama, Pinu Danieleu i Oliveru Dragojeviću.

Split ipak nema svoj autentični glazbeni žanr usporediv s napolitanskom pjesmom, osim ako takvim ne bismo proglasili Tijardovićevu zaostavštinu i arhivski "best of" doprinos lokalnih autora – naročito Runjića – repertoaru Splitskog festivala.

Napolitanska pjesma protegla je svoj utjecaj sve do suvremenog napuljskog rapa, pa će tako, primjerice, Enzo Dong u pjesmi "Ciro", inspiriranom kultnim likom iz mafijaške TV serije "Gomora", kombinirati trap s tradicionalnim napuljskim melosom, sve uz harmoniku, mandolinu i molske note.

Kad pomislite na glazbeni Napulj, past će vam na pamet možda i kancone Gigija D'Alessija, ali i puno mlađi raperi Luchè, Ntò, Clementino... Oni koje ćete čuti na soundtracku "Gomore" ili na albumu "Buongiorno" za koji je D'Alessio lukavo i lukrativno regrutirao i talijanske rap zvijezde, da mu osvježe njegove stare pjesme svojim doprinosom.

Da, moglo bi se reći da su donekle usporedive i rap scene Napulja i Splita, da sad ne ulazimo u suvišnu ekspertizu, ali dalmatinska metropola ipak nema ono što joj iz Napulja za koji dan donose Lorenzo Sannino (Famiglia Discocristiana) i Gianpaolo Della Noce (DNApoli)...

Rijetki biseri

Oni su prije nekoliko godina iskopali i na dvije kompilacije "Napoli Segreta" reizdali rijetke bisera napuljske jazz, blues, funky, boogie i disco scene 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća.

Zaboravite "O sole mio", zaboravite "Napule é" i ostatak Pinove klasične pjesmarice, kao i noviji (t)rap iz "Gomore", ma zaboravite sve što vam prvo padne na pamet kad pomislite na glazbeni Napulj. Ovo je nešto posve drukčije, a u tome će splitska publika moći uživati u noći s 2. na 3. srpnja.

U godini kad inovativni splitski Radio KLFM, svjetlosnim godinama udaljen od ikakvog formatiranja, slavi 10. rođendan, odlučili su svoj program "Radio u suton" u Lučici Marjan "podići na višu glazbenu stepenicu, ali u isto vrijeme zadržati skromnost, otvorenost i inkuluzivnost samog događanja".

Stoga su ponovo iz Napulja pozvali dvojac zaslužan za sad već kultne ploče. Premijerno su ih bili ugostili u studenom 2018. u klubu "Kocka".

Komplilacije "Napoli Segreta" obuhvaćaju izvođače i autore koji su ostali u sjeni lidera "napoletan power" pokreta tog vremena. Proizvod su dugogodišnjeg kopanja po gradskim antikvarijatima, prodavaonicama ploča, privatnim zbirkama i svim mogućim "kantunima" grada nekoliko glavnih aktera novog napuljskog zvuka. To su Famiglia Discocristiana, DNApoli i Nu Guinea, čiji se najpoznatiji od tri albuma zove doslovce "Nouova Napoli".

"Tada je u Napulju bio aktualan miks afro, funk, fusion, progresivnih i disco zvukova, kao rezultat nazočnosti Amerikanaca u gradu, gdje je bila jedna od najvećih NATO baza na Mediteranu. U luci je bilo puno noćnih klubova, a mi volimo zamišljati da su upravo oni bili radionice svega ovoga", objašnjava Della Noce.

U tom glazbenom mikrokozmosu ploče su se radile samo za napuljsku i, najdalje, sicilijansku publiku. Ali, prave scene nije bilo, izvođači se čak nisu ni međusobno poznavali. Diskografske kuće naručile bi aranžere da naprave pjesme, pjevači su potom hrlili u studio kako bi snimili vokale. "Zatim bi te singlice bile dostavljene radio postajama, a da nisu ni bile stavljene u prodaju. Tako su nastajale kvartovske zvijezde, svaka je uličica imala lokalnog heroja, a emitirale su ih mahom piratske radio postaje", objašnjava Sannino.

Rastakanje identiteta

Ti arhivski vinili nikad nisu bili digitalizirani niti reizdani do ovog vrijednog "restauratorskog" projekta. Oni donose zvučnu sliku jednog nestalog grada, identiteta koji se rastače uslijed nabujale turističke ponude i potražnje, kada više nema gotovo ničeg lokalnog što nije pretvoreno u globalnu robu.

"Napulj je pod opsadom. Oduvijek. Svi žele jedan njegov komadić. Svi su u lovu na esenciju ovog grada i njegovog zvuka. Radi se o lovu koji je toliko okrutan da originalnost Napulja riskira izumiranje u kaosu lažne glazbene, umjetničke i kulturne autentičnosti. Ovako se više ne može! 'Napoli Segreta' zvučni je zapis ovog otpora", poručuje dvojac koji stiže u Split.

Albumi "Napoli Segreta" 1 i 2 nositelji su novog urbanog identiteta, novih kolektiva i prijateljstava koja su se stvorila kroz "arheološko" iskapanje identiteta Napulja 70-ih i 80-ih. Svih onih njegovih neotkrivenih friggitorija, ljetnih bašti i prašnjavih prodavaonica ploča koje, kako kaže i uvodni tekst ovih kompilacija, "ne žele biti otkrivene". Nećete ih naći na Google kartama ni na TripAdvisoru.

Sav taj svijet u jednoj noći preselit će se na splitski Spinut, donoseći glazbenu kulisu montiranu od različitih žanrova, koja spaja soul, disco, funk, blues, afrobeat, boogie... Uključuje i tekstove na napuljskom urbanom slengu, instrumentalne skladbe s dodirom "progresive", kao i neke neočekivane obrade.

Imena izvođača ne bi vam ništa značila, nađite ih na streaming servisima, ali njihove pjesme doista treba doživjeti u toplini ljetne noći na Spinutu, daleko od razuzdane turističke gomile.

19. travanj 2024 00:29