Overlay
Počinje ljeto

Oprema, higijena, hrana i ekologija: sve što trebate znati prije nego što odete na kampiranje

Piše Stil
Foto Catharina Lux/AFP
17. lipnja 2021. - 15:24

Ovogodišnja smanjena sezona i nedostatak mogućnosti za inozemna putovanja idealna su prilika za bolje upoznavanje s našom hrvatskom obalom. Već prošlog ljeta uživali smo na lokacijama koje su inače pretrpane turistima, pa nam je pandemija tako ipak donijela jednu dobru stvar. Nadamo se boljoj turističkoj sezoni, ali istovremeno ćemo pokušati iskoristiti najbolje od nadolazećeg ljeta. Posebno se radujemo kampiranju koje uistinu najbolje probudi ono divlje u nama i gdje se stignemo suštinski odmoriti.

Većinom kampovi nude niz mogućnosti, a to su boravak u vlastitom šatoru, kamperu ili smještaj u montažnim kućicama. Zadnje dvije opcije uglavnom biraju strani turisti, dok se mlađe generacije naših turista odlučuju na kampiranje u šatoru najčešće prateći neke festivale ili slične evente. Ako ste se odlučili ove godine upustiti u tu avanturu pripremili smo nekoliko savjeta jer kao i svaki počeci i ovi znaju biti nespretni.

OPREMA

U Hrvatskoj možete pronaći velik broj trgovina specijaliziranih za sportsku opremu, zbog čega je i ona za kampiranje postala lako dostupna po povoljnim cijenama. 

Prva stvar koja je neophodna za kampiranje je vreća za spavanje. Pri njenom odabiru najvažnije je misliti o temperaturi. S obzirom da sada govorimo o ljetnom kampiranju, a na našoj obali nema velikih temperaturnih razlika između dana i noći izbjegavajte vreće s pernatim punjenjem. Ako idete na kampiranje s partnerom možete kupiti vreće koje uz to što se koriste zasebno mogu spojiti patentnim zatvaračem.

Ruksak je jako važan jer se često zna dogoditi da je lokacija kampa dosta udaljena od autobusne stanice ili luke, a oprema je teška. Dobar ruksak čuva leđa od ozljeda, i utječe na manje umaranja. Kada kupujete ruksak provjerite ima li otvor i s donje strane tako da ne morate izbacivati cijeli sadržaj, ako vam zatreba nešto što ste spakirali na dno.

Koliko god to bilo neshvatljivo ljubiteljima kampiranja nekim ljudima jednostavno ne paše. Neki se boje kukaca, nekima nedostaje vlastita kupaonica za uobičajenu higijenu. Zato kada prvi put odlazite na kampiranje za slučaj da vam to bude i zadnji, dio opreme posudite. Najveća investicija svakako je šator pa je najbolje da to bude on.

Osim ovih velikih stvari zgodno je ponijeti i eksterni punjač i lampadinu koja se puni kinetički, rukom, kako biste imali zagarantiranu svjetlost u slučaju da vam se sve baterije isključe. Mali plamenik za kavu, čaj ili podgrijavanje konzervi je potrebniji što idete u veću divljinu. Ponesite i čekić za zabijanje šatorskih klinova, noževe za hranu, ali i rezanje grana koje su smetnja, nekoliko konopa za rasprostiranje mokre odjeće i druge “nikad ne znaš” situacije, lampice za ukrašavanje i lakše traženje svog kamperskog mjesta.

Za kraj ono bez čega sigurno možete, ali ne znamo želite li, a to je viseća ležaljka. Najljepši dio kampiranja je izležavanje u Hammocku koji se mogu nabaviti za manje od stotinjak kuna, a u slučaju velikih vrućina neki kamperi šatore koriste samo kao ostave, a spavaju isključivo u Hammocku.

HIGIJENA

Od higijenskih potrepština na kampiranje nosite sve što biste ponijeli da odsjedate u Airbnb-u. Osim toga obavezno ponesite možda i najvažniju stvar na cijelom kampiranju, a to je sprej protiv komaraca. Kupite ih 2, kupite ih 10, u slučaju da vam ih netko ukrade 5 i izgubite 4. Nakon pet dana kampiranja nikoga nije briga jesu li mu narasle dlačice na nogama ili ima li raščupanu kosu, ali komarci nekad doslovno mogu uništiti putovanje. Osim toga ponesite flastere i pincetu, kremu za tijelo i zaštitni faktor.

HRANA I PIĆE

Dio ljudi na kampiranje nosi prijenosne frižidere, ali čak ako ste se odlučili na to imajte u vidu da oni ne mogu rashladiti hranu isto kao kućni i u njih ne stane prevelika količina tako da i dalje kupujte nekvarljive namirnice. Najbolji odabir je suha ili konzervirana hrana, od svježih namirnica voće i povrće, a nikako meso i proizvodi životinjskog podrijetla. Kada idete u kupnju vodite se idejom da ste vegan i nećete pogriješiti.

Jedna od bitnijih stvari na kampiranju je svakako voda. Česti su savjeti da bi trebalo dnevno popiti 2 litre vode zbog čega se stječe dojam da je to dostatna količina. Zbog vrućina, prolijevanja i korištenja vode u druge svrhe osim kao piće računajte da jednoj osobi dnevno trebaju 3-4 litre.

Nemojte nositi kućno posuđe da se ne razbije, ali nemojte kupovati ni jednokratno plastično. Kampiranje je u cijelosti posvećeno tome da se čovjek sjedini s prirodom pa je ne želite uništavati, a ni navlačiti prijezir susjednih kampera na sebe. Najbolje je u nekom od dućana koji nude kampersku opremu kupiti posuđe od višenamjenske plastike ili aluminija.

GDJE KAMPIRATI

Otočni festivali idealan su povod za otkrivanje novih lokacija. Ove godine s reduciranim brojem ulaznica neki festivali se ipak još održavaju. Ako pak umjesto festivala želite uživati u samoći, najbolje je kampirati u predsezoni ili za vrijeme “babljeg lita.” U Hrvatskoj je podizanje šatora van kampa kao i spavanje u Hammocku zabranjeno zakonom zato nećemo sugerirati kako je takvo kampiranje u divljini još puno ljepše i zabavnije.

EKOLOGIJA

Kampiranje je jedan od najljepših načina da se zavoli i upozna prirodu, oni koji ga prakticiraju dugi niz godina svjesni su važnosti ekologije, zato još samo jedan savjet za kraj. Kada napuštate mjesto na kojem ste boravili ostavite ga onakvoga kao da tu nikada nije bilo ljudi, a ako primijetite da se netko u vašoj blizini nije vodio istim načelom počistite i za njima. To oduzima malo vremena, a kada bismo se svi tako ponašali sačuvali bi našu obalu, rijeke i šume.

16. travanj 2024 18:06