Overlay
‘Inventing Anna‘

Na Netflix stiže mini serija o Anni Delvey koja je uspjela prevariti brojne pripadnike njujorške elite: priča je predobra da bi bila istinita

Piše M. M.
Foto Profimedia
8. studenog 2021. - 14:24

U veljači iduće godine na Netflix stiže mini serija 'Inventing Anna' o Anni Delvey koja se strelovito uspela na društvenoj ljestvici New Yorka i prevarila brojne članove njene elite.

Ovo je prvi autorski projekt Shonde Rhimes nakon dugog niza godina, a poznata je po 'Skandalu',  'Uvodu u anatomiju' i posljednjem hitu - 'Bridgerton'. Njeno ime bilo bi samo po sebi dovoljno da privuče brojnu publiku, ali u ovom slučaju tu je još jedno i to važnije, ono Anne Delvey tj. Anne Sorokin.

Otkako je njena prijevara otkrivena mnoge su zanimali detalji o njenome životu, kako joj je sve to pošlo za rukom i najvažnije - tko je ona zapravo? Okosnica serije bit će novinski članak Jessice Pressler za magazin New York "How Anna Delvey Tricked New York's Party People" (Kako je Anna Delvey prevarila njujorške partijanere?)

Anna Sorokin rođena je 1991. godine u Rusiji da bi se sa 16 godina preselila u Njemačku s roditeljima, a kasnije u Pariz gdje je počela raditi za modni časopis Purple. Tijekom tjedna mode otputovala je u New York da bi pratila ondašnja događanja i zatim ostala u gradu. Odbacila je svoje prezime i dodala Delvey. Njeni roditelji, vozač kamiona i radnica u dućanu nisu bili imućni niti osobito zanimljivog podrijetla pa ih je u mašti ili barem pričama, zamijenila bogatašima iz visokoga društva i počela se predstavljati kao bogata nasljednica.

Suprotno pretpostavci, ona se nije odijevala kao da je bogata i baš zato, zbog te nonšalancije, ljudi su joj vjerovali da to zaista jest. Čest je slučaj da pravi bogataši odbace takav izgled jer se nemaju kome dokazivati, Sorokin je našla najbolju moguću krinku.

Otvorila je 'Anna Delvey Foundation', zakladu namijenjenu umjetnosti i privatni klub za bogataše, ali se ubrzo pokazalo kako iza nje stoje druge namjere - izvlačenje novaca od bogatih prijatelja. Za sobom je ostavljala neplaćene račune koje su drugi morali pokrivati za nju, a ubrzo su je počeli tužiti hoteli i restorani zbog krađe usluga.

Za Annu je sve teže bilo krpati svoje dugove i skrivati od prijatelja svoje laži te je naposljetku uhićena i osuđena. Ona doduše nikad nije priznala što je sve počinila i do kraja je tvrdila da je nevina. Da ne bismo otkrili previše kako bi s većim uživanjem pratili seriju ovdje ćemo se zaustaviti.

image
Timothy A. Clary/afp

Uz same Sorkin i Rhimes kao obećavajuća imena, glumačka postava također je već počela plijeniti pažnju. Protagonisticu će igrati sve popularnija Julija Garner, a osim nje u seriji će se naći i Anna Chlumsky, Katie Lowes, Laverne Cox, Alexis Floyd, Arian Moayed, Anders Holm, Anna Deavere Smith, Jeff Perry, Terry Kinney i Jennifer Esposito.

20. travanj 2024 02:54