Overlay
Ljetne uspomene

Kako napraviti što bolje fotografije mjeseca uz pomoć sasvim običnog fotoaparata ili smartphonea: za rezultat vrijedan divljenja uvažite ove savjete!

Piše Stil
Foto Steven Saphore/AFP
15. lipnja 2021. - 14:07

Koliko puta nam se dogodi da noću ugledamo predivni puni mjesec i odlučimo ga ovjekovječiti kamerom svoga telefona, ali umjesto velike krvave kugle koja obasjava nebo završimo s malom užarenom točkicom koja ne odgovara ni približno onome što vidimo golim okom.

Uistinu je izazovno dobiti dobre fotografije mjeseca zbog dva ključna razloga. Kao prvo, mjesec je daleko i ako na fotoaparatu nemate teleobjektiv zbog kojeg se čini bliže nego što jest, na slici će izgledati vrlo maleno. Uz to je jako teško raditi dobre fotografije noću. Profesionalni fotoaparati omogućuju snimanje u uvjetima slabog osvjetljenja bez gubitka kvalitete slike zahvaljujući podesivom ISO-u, ali mobiteli nemaju takve opcije.

Što učiniti ako pri ruci nemate fotoaparat već samo pametni telefon? Najbolje što možete je umjesto snimanja putem obične opcije fotografiranja na mobitelu skinuti aplikaciju koja imitira opcije koje ima fotoaparat. Neke aplikacije omogućuju vam povećanje osjetljivosti na svijetlo što vam omogućuje snimanje pri slabom osvjetljenju.

Također, kada odlučite fotografirati mjesec, pokušajte ga staviti u perspektivu s nekim drugim objektom u blizini. Ako 'ulovite' mjesec dok putuje iznad nekog mosta, planine ili otoka, fotografija će vjernije prikazati njegov puni sjaj i veličinu i dobit ćete zanimljiviju sliku.

Ipak, da biste dobili nevjerojatnu sliku mjeseca kakvu ste navikli vidjeti na Instagramu, potreban vam je tele ili zoom objektiv i pravi fotoaparat. S obzirom na to da ćete trebati odabrati opciju najdulje ekspozicije trebat će vam i stativ, a ako se želite stvarno potruditi i daljinski okidač kako ne biste zatresli fotoaparat klikajući direktno na njega. Jedino tako dobit ćete, ne samo mjesec u njegovoj punoj veličini, već i ispunjen svim detaljima u pravoj oštrini.

Postavke će se mijenjati ovisno o kvaliteti fotoaparata koji koristite, a ako mjesec prolazi vrlo kratko tamo gdje ga želite uloviti iskušajte nekoliko opcija prije nego što tu stigne kako ne bi došlo do pogreške.

Pratite Stil i na Instagramu!

17. travanj 2024 07:03