Overlay
#cancelspotify

Kako je Young otkazao Spotify: korisnici masovno prelaze konkurenciji, srušila se služba za podršku, no hoće li cijela drama imati bitnije posljedice?

Piše T.S.M.
Foto Alice Chiche/AFP
31. siječnja 2022. - 10:23

Spotify, glazbena platforma za streaming, navodno je zatrpana zahtjevima za otkazivanjem pretplate, a "cancel Spotify" je, čini se, novi "it pojam. Ukucate li u internetski pretraživač te dvije riječi, "izbacit" će vam cijeli niz članaka s uputama kako otkazati pretplatu, a proučite li ih malo podrobnije, steći ćete dojam da je nekima otkazivanje Spotifyja puno kompliciranija zadaća nego su se nadali, dok je korisnička podrška tog servisa tijekom proteklih par dana "klekla" pod pritiskom masovnog otkazivanja pretplate.

Ako ste slučajno propustili, sve je prošlog tjedna zakuhao Neil Joung nakon što je u otvorenom pismu zatražio od Spotifyja da ukloni njegove pjesme s te platforme. Povod je bio podcast Joea Rogana, u kojem je glumac iznosio dezinformacije o cjepivima protiv koronavirusa, zbog čega Young nije želio biti dio istog streaming servisa. Prema onome što je naveo u svom otvorenom pismu, pjevač smatra kako Spotify ima odgovornost ublažiti širenje dezinformacija na svojoj platformi, pa je streaming servisu dao izbor "Rogan ili Young". Može biti da se u Spotifyju nisu dali ucjenjivati, može biti da je stvar o slobodi govora, no nekako će najprije biti da je razlog zašto su se u ovom "ili on ili ja" umjesto za Younga odlučili za Rogana sasvim prozaičan.

Prema navodu The New York Timesa, Roganov je podcast najpopularniji na Spotifyju, a streaming platforma je s glumcem potpisala čak 100 milijuna dolara vrijedan ugovor na ekskluzivna prava na emisiju. Tako da nije nimalo čudno što su se iz Spotifyja lijepo zahvalili Youngu na dosadašnjoj suradnji i fino mu pristali uvažiti zahtjev za uklanjanjem glazbe...

Podršku Youngu dala je i legendarna Joni Mitchell, zatraživši u petak od Spotifyja da povuče njenu glazbu. "Odlučila sam ukloniti svu svoju glazbu sa Spotifyja. Neodgovorni ljudi šire laži koje ljude koštaju života. Solidarna sam s Neilom Youngom i globalnom znanstvenom i medicinskom zajednicom po ovom pitanju.", navela je Mitchell, a njen je primjer, u znak podrške Youngu i protesta širenju dezinformacija, odlučio slijediti i Nils Lofgren, nekadašnji član Springsteenovog benda, danas samostalni glazbenik i član američkog glazbenog Hall of Famea.

Najnoviji u nizu kolega koji su podržali Younga, premda je to napravimo mlako i zafrkantski, je James Blunt, koji je, u svom poznatom samoironičnom stilu, zaprijetio da će objaviti novi album ako Spotify je ukloni Roganov podcast. Hoće li ipak zaprijetiti streaming divu na malo ozbiljniji način i hoće li mu se pridružiti još koje priznato ime s glazbene scene ostaje da vidimo. U međuvremenu, Youngovi istomišljenici su kreirali hashtag #cancelSpotify i prešli na konkurentski servis Apple Music.

Youngov je zahtjev ukazao na još jedan problem vezan uz Spotify. "Na platformama kao što su Amazon Music, Apple Music, Qobuz", naveo je glazbenik "glazba se emitira u visokoj rezoluciji, kao što bi je se i trebalo slušati, dok se, nažalost, na Spotifyju pušta glazba niske rezolucije" napisao je i dodao da će njegova glazba "uskoro živjeti na boljem mjestu.”

Inače, ovo nije prva drama sa Spotifyjem; prije koju godinu i Taylor Swift se zakačila s ovom streaming platformom, zahtijevajući zajedno s cijelom skupinom glazbenika isplatu viših tantijema na svoju glazbu.

Pratite Stil i na Instagramu!

20. travanj 2024 10:59