Overlay
Pjesme koje teku kao voda

Jeste li već čuli novi album PJ Mortona? Zbog tog bi kantautora naš glazbeni kritičar, ateist, mogao početi ići u crkvu svake nedjelje...

Piše Sandro Pogutz
Foto Profimedia
8. lipnja 2022. - 19:20

Kada čujem pjesme PJ Mortona često pomislim kako bih, ateist kakav jesam, odmah sutra potrčao u crkvu koja je odgojila ovog izvrsnog kantautora, klavijaturista, producenta i pjevača.

Išao bih, Isusa mi, svake nedjelje, amen! Izvorište mu je u gospelu i soulu, a pjeva... kako da to objasnim, a ne pretjeram... Ako danas tražite mlađu verziju Stevieja Wondera, on je po meni najbliži tom idealu, iako će se približiti i drugim velikim prethodnicima, poput Ala Greena ili Marvina Gayea.

Već četvrtu godinu zaredom osvaja Grammy, sada posredno, za svoj doprinos na albumu godine ("We are" Jona Batistea), dodajući ga svojim izravnim trofejima za najbolji gospel album 2021., najbolju R&B pjesmu 2020. i najbolju tradicionalnu R&B izvedbu 2019. godine.

U konkurenciju sada ulijeće i Mortonov iscjeliteljski, postkoronaški album "Watch The Sun", na kojem mu se u pjesmi "Be Like Water", uz repera Nasa, pridružio upravo legendarni Stevie, s kojim je i ranije surađivao.

Želite li sastaviti savršenu playlistu za ljeto 2022. – dok vam Putin i inflacija ne daju da potpuno zaliječite anksioznost od pandemije – neka vam ovo bude prva stvar na njoj. Počnite s tom neodoljivom wonderovskom melodijom i porukom "posuđenom" od Brucea Leeja: "Be like water, let it flow...". Pustite je da teče, sve sa stihovima: "Mislim da si dosad već morao znati – stvari ne idu uvijek na tvoj način; ne možeš mijenjati ono što ne možeš kontrolirati, pa pusti brige nek' se samo speru..."

Ako vam u tome mora pomoći Svevišnji, u redu, samo dajte – "uputnica" stiže u zaključnoj pjesmi, "Better Benediction": "Znam da se trenutno čini teško, ali Bog će ti nekako pokazati put. Ne odustaj, prijatelju (molim te, nemoj odustati), ostani jak do kraja, bez obzira kroz što prolaziš..." U njoj mu gostuje mala četa afroameričkih pjevača nove generacije čija vam imena vjerojatno ništa ne znače, a sjajni su: Zacardi Cortez, Gene Moore, Samoht, Tim Rogers, Darrel Walls. Dajte im šansu i odmah na YouTubeu pogledajte krajnje jednostavan videospot u kojem se usred šume smjenjuju kao pronositelji poruka nade, uvjerljivo mantrajući da će biti "better, better...". Što se mene tiče, ne može bolje: ovo mi je uvjerljivo najdraža pjesma na albumu.

Vedrina, nada i utjeha vezivno su tkivo ovog osunčanog albuma, uz tek mrvicu ljubavne boli, ali ono što ga čini dodatno neodoljivim njegova je glazbena raznolikost.

Stilska "sljubljivanja" elegantna su, čak i kad se događaju među značajno različitim žanrovima. Tako je prvi singl s albuma, soul skladba s jazzy produkcijom, "Please Don't Walk Away", nešto potpuno drukčije od naslovne reggae teme koja će uslijediti, ali spojeni su savršenim pretapanjem. Puštajući album da teče naletjet ćete na soul, R&B, gospel, malo hip-hopa... Sve je to, uostalom, dio bogate afroameričke glazbene tradicije kojoj PJ Morton odaje poštovanje na najbolje moguće načine, naročito kad je riječ o zvukovima rodnog mu New Orleansa.

Dugo mi je trebalo da ga otkrijem. Dogodilo se to, uz malu pomoć prosvijećenog prijatelja, s albumom "Gumbo" (2017.) i naročito njegovim akustičarskim "live" parnjakom koji je uslijedio, meni čak "napetijom" varijantom istog niza pjesama. Na njemu se nalazi i možda najbolja (jer sigurno nisam čuo sve) verzija evergreena Bee Geesa, "How Deep Is Your Love".

Tada se Morton bio vratio iz Los Angelesa u New Orleans, odlučivši da neće nastaviti profesionalnu glazbenu karijeru koja traje od početka milenija (prvi solo album izdao je 2005.). Iskusio je i frenetični život klavijaturista i back vokala u Maroon 5, a sad je namjeravao otvoriti – prodavaonicu tenisica!

"Gumbo" je objavio kao, mislio je, svoj posljednji album, a bio je to zapravo početak dojmljivog niza, boljeg od ičeg njegovog ranije, s izvrsnim "Paulom" koji će uslijediti 2019., te albumom "Gospel Acording To PJ" (2020.), kojim se u potpunosti odužio svom glazbenom i obiteljskom naslijeđu – otac mu je biskup Paul S. Morton, također glazbenik.

Između njih je umetnuo obrade svojih starih skladbi na "Piano Albumu" i zbirku božićnih pjesama, sve pod vlastitom etiketom Morton Records. I evo mu sad novog vrhunca – popnite se, vedra (d)uha i s pogledom prema suncu!

20. travanj 2024 04:34