Overlay
uradi-sam

Isplati li se gnjaviti? Isprobali smo i ocijenili pet metoda za izradu prirodnih osvježivača prostora i prikrivanje neugodnih mirisa

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Shutterstock
7. studenog 2020. - 13:12

Sigurno ste već naišli na savjete tipa "stavite u staklenku nekoliko ploškica naranče i 2-3 grančice zimzelena, kuća će vam odisati svježinom i dobrodošlicom". Jeste li ih ikad iskušali? Ja jesam. Ima tome par godina, bila sam u fazi izrazite podozrivosti naspram svih kemikalija za domaćinstvo - od deterdženta do sredstva za uklanjanje kamenca.

Prozore sam prala alkoholnim octom, od sode bikarbone i limunske kiseline sam miješala "bombice" za čišćenje toaletne školjke, a sudoper ribala polovicom limuna utisnutom u sol. O uspjesima takvih pothvata ćemo drugom prigodom, no nemojte zbog ovakvog uvoda pomisliti da sam protiv osvježavanja prostora na prirodan način. Uostalom, i dalje smatram da su električni "omirisivači" čista kemija i koristim ih tek s vremena na vrijeme.

No neki od recepata za "uradi sam" osvježivače prostora jednostavno nisu vrijedni truda - nisu dovoljno efikasni ili su preveliki "štrapac".

1. Soda bikarbona s eteričnim uljem

U staklenku se stavi 4-5 žlica sode bikarbone, a na to se kapne desetak kapi eteričnog ulja po izboru. Umjesto poklopca treba staviti gazu pa je pričvrstiti gumicom ili ukrasnom vrpcom. Navodno uklanja neugodne mirise, a širi ugodne.

praktičnost: 5
ekonomičnost: 4
učinkovitost: 5 u malim prostorima (hladnjak, ormar), u većima (soba) 3 s brzim padom na 1,5

2. Mirisne staklenke s voćem i začinima

U staklenku se stave korica citrusa, štapići cimeta, grančice bora, lovora, ružmarina ili čempresa, ploškice jabuka, klinčići, štapići vanilije itd., no naravno, ne sve zajedno. Dolije se voda i to je to. Navodno širi prekrasne mirise koji prikrivaju neugodne

praktičnost: 5
ekonomičnost: 5
učinkovitost: 3 s još bržim opadanjem na 1

3. Mirisni češeri

"Šiške" zimzelenog drveća se poslože u dekorativnu posudu i nakapaju eteričnim uljima. Za dodatni dojam može se dodati koja mandarina, lijepi požutjeli list bjelogorice ili grančica zimzelena. Navodno dugotrajno širi ugodne arome.

praktičnost: 4 (ali lijepo izgleda!)
ekonomičnost: 4
učinkovitost: 4, no kroz tjedan dana uvelike opada (no to se da riješiti ponovnim kapanjem ulja)

4. Uradi-sam-potpourri

Suhe kore naranče, suhe latice cvijeća i dehidrirane ploškice voća i suhi plodovi nakapaju se eteričnim uljima i stave u dekorativnu zdjelicu ili vrećicu od mrežaste tkanine. Navodno dugotrajno širi nježne, ugodne arome

praktičnost: 3
ekonomičnost: 3
učinkovitost: 3 (morate stajati blizu), kroz tjedan dana 1.5

5. Domaći difuzer

U dekorativnu bočicu uskog grla ulijte oko pola decilitra vode, žlicu alkohola i 15-20 kapi eteričnog ulja. Dodajte štapiće bambusa ili trske. Navodno djeluje kao kupovni difuzer za mirise za dom.

praktičnost: 2
ekonomičnost: 2
učinkovitost: 4, s brzom tendencijom pada na 1.5 

20. travanj 2024 11:41