Overlay
po izboru Siniše Kekeza

Imamo savršen popis knjiga za ljetovanje, uz ove naslove nema šanse za dosadu! Ako vam se ne svide, podsjećamo vas na onu antologijsku Nevenke Bečić...

Piše Siniša Kekez
Foto /Shutterstock
7. srpnja 2022. - 12:42

Koliko ljudi, toliko ukusa. Na moru i ljetovanju jedni vole pijesak, drugi žalo, jedni otoke, drugi kopno, netko uređene plaže, netko divljinu. Tako je i za knjige. Jednima paše lakše štivo, drugima ozbiljnije, jednima kratke priče, drugima romani, kraći ili duži, klasici ili suvremeni, hrvatski ili prijevodni...

Prema tome, nije lako biti arbitar Stila i preporučiti što čitati, niti će svatko u tome naći nešto za sebe. Za one koji se ne nađu o ovom kratkom popisu vrijedi ona zimskozelena Nevenke Bečić: imate obitelj, prijatelje ili susjede pa neka vam preporuče što čitati. A ako nemate, kontaktirajte svoga knjižara i knjižničara ili odaberite sami. Samo se nemojte poskliznuti na vrućem ljetnom žalu i nasukati na obalu bez štiva. Doduše, postoje besplatne elektroničke knjige i još izvora na internetu, ali tko može platiti papir na kojem su ostali tragovi smole, mijeka za sunčanje, kukuruza, sladoleda, borovih iglica.

Dobra knjiga podebljava učinak ljetovanja, a uz dobro štivo puno je lakše podnijeti lošu plažu, hranu, apartman ili vremensku situaciju. Ali nemojte se mučiti s nečim što vam se ne sviđa i što se, kao, mora pročitati. Na odmoru ste, radite čitajte ono što volite i što vas veseli i ispunjava.

image

Momo, zašto plačeš

Knjiga.hr

Émile Ajar "Momo, zašto plačeš"

Roman koji je u Hrvatskoj objavljen prije gotovo pedeset godina, a koji sam pročitao nedavno i koji me je oborio kao malo koji u posljednje vrijeme, zaslužio se naći na prvom mjestu. Ne zato što je autor za njega 1975. godine dobio uglednu francusku nagradu Goncourt, nego što je riječ o odličnom romanu o dječaku Muhamedu, Momi, djetetu prostitutke, ostavljenom staroj prostitutki, Madame Rosi, na čuvanje. Roman je toliko topao da će vam uz njega biti beznačajni i najvrući dani. Puno toga u njemu je izokrenuto, od jezika do doživljaja svijeta, kao kod L.F. Celinea. Prijevod Ladislava Grakalića malo je teži, ali sve je vrijedno truda. Roman nije bez razloga toliko utjecao na Momčila Popadića Momu da je po njemu napisao pjesmu za "Nove fosile" i podnaslovio knjigu s "Momo, zašto se kriviš". Ako nosite sunčane naočale, uz knjigu možete mirno pustiti i koju suzu, a ako ih ne nosite, što vas briga, na ljetovanju ste. Roman je na hrvatskom ponovno objavljen prije 15 godina pod naslovom "Život je pred tobom" i pod pravim imenom pisca Romain Gary u prijevodu Sanje Šoštarić pa možete usporediti prijevode, kao što ću i sam.

image

Odrasli ljudi

Ljevak

Marie Aubert "Odrasli ljudi"

Friški roman mlade norveške spisateljice odmah je osvojio hrvatske kritičare. On se bavi narušenim obiteljskim odnosima, što i nije nešto posebno novo u litearaturi, ali ovako obrađeno rivalstvo među sestrama jest. U "Odraslim ljudima" uporišne točke su zavist, pogrešne odluke, propusti, nerealizirano majčinstvo, protok života. Roman se zbiva na ljetovanju, dobro je i duboko napisan (autorica je književna urednica, zna kako se to radi). Kao i puno toga s norveškoga prevela ga je Anja Majnarić i preporuka je za čitanje ovoga ljeta, ako vam ga zavidna sestra ili brat prvi ne zgrabe. Ni tada nemojte potonuti u negativu, strpite se, odrasli ste ljudi.

image

Luiza Jesmo li to bili mi

Znanje

Luiza Bouharaoua "Jesmo li to bili mi"

Nagrađena knjiga mlade splitske autorice sa zagrebačkom adresom i regionalnim dosegom u 11 priča donosi ono što se podrazumijeva pod ljetom. Vrući dani i jednako vruće večeri, znoj koji se slijeva niz lice, more, sol na koži, siesta... A pod suncem i iza škura svijetli i sjenoviti osobni odnosi, amplitude ljubavi, nesporazuma i ljubomore, pa i nasilja. Vješto napisana, izrazito atmosferična knjiga priča, ispričana iz vizure osobe mlade kao ovo godišnje doba. "Jesmo li to bili mi" je ukoričeni komad ljeta. Čisti Mediteran.

Ljubitelji ljeta i Mediterana mogli bi posegnuti i za knjigama Luizine urednice Olje Savičević Ivančević, kao i za ljetnim naslovima novinarke i spisateljice Mirjane Dugandžije ("Nekoliko dana kolovoza" i "Rujanska kupačica")...

image

Čilić fafarikul

Disput

Đurđica Čilić "Fafarikul"

Sveučilišna profesorica, prevoditeljica s poljskoga, aktivna u borbi za akademske slobode, ljubiteljica poezije i spisateljica ovom knjigom zapisa s razlogom je privukla pažnju. Riječ je o poetskoj, emotivnoj, iskrenoj i šarmantnoj knjizi u kojoj se miješa nekoliko ljubavi i strasti, za rodnu Bosnu i Hercegovinu, Livno i Vitez, Poljsku, književnost i poeziju, glazbu i život kao takav. Bosnu su mnogi hvalili i objašnjavali, ali reklo bi se da je Đurđica Čilić objasnila i pohvalila Krakow i poljsku kulturu više i bolje nego poljska turistička zajednica. Čitatelj dobije naglu želju smjesta tamo otputovati i drugim očima gleda poljske turiste na moru, kao i službenu poljsku politiku. Ovo ljeto imamo posebnu sreću, Đurđica Čilić upravo je objavila novu knjigu, "Novi kraj" pa bi užitak čitanja mogao biti dvostruko veći. Ona je i prevoditeljica Wisławe Szymborske i Adama Zagajewskoga pa ljubiteljima poezije preporučujemo i zbirke tih odličnih pjesnika.

image

Backman mi protiv vas

Školska knjiga

Fredrik Backman "Mi protiv njih"

Riječ je o nastavku uspješnoga sportskog romana "Medvedgrad". Švedski pisac prati hokejašku momčad osiromašenoga gradića, čiji navijači, predvođeni Čoporom, ostrašćenošću gotovo da mogu parirati Torcidi. Roman se naslanja na sramotni čin glavne zvijezde momčadi i pokušaje sastavljanja nove ekipe iz prethodne knjige.

Backman prenosi strast hokeja, ali zadire dublje u likove, otkriva što ih pokreće i plaši, koje su im vrline, ali i granice i slabosti. Pisac se dobro snalazi u psihologiji i sociologiji, zna se koncizno izraziti i donosi širu sliku.

Život je u Medvedgradu tvrd kao pak, ali opori žene i muškarci imaju privlačnost, drži se tu do časti, pripadnosti kolektivu, rivalstva sa susjednim gradom Hedom.

Backman je dobar pisac, malo tko je ovako uhvatio adrenalin sporta, kao i privatni život i psihologiju igrača, navijača i trenera, kao i socijalne sredine. A roman švedskoga žanrovca, koji ako nije Volvo, onda je Ikea, pritom se ne ispušta iz ruku.

"Mi protiv njih" naslanja se na prethodni Backmanov "Medvedgrad" i s njim je bolje početi. Mogu se čitati i ostale autorove dobre i uspješne knjige "Čovjek zvan Ove", "Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao", "Britt-Marie je bila ovdje". Ako vam se pisac sviđa, a niste ga prije čitali, s Backmanom biste mogli provesti ljeto za pamćenje.

image

Bruce Springsteen autobiografija

Moderna vremena

Bruce Springsteen "Born to run"

Jedan od najznačajnijih rock-autora u autobiografiji otvoreno progovara o vlastitim korijenima, odrastanju, roditeljima, ali i o osobnim borbama sa samopouzdanjem i depresijom. Bruce je i ovdje pružio ruku na čitavih petsto stranica. Za one koji žele pročitati više, tu je i njegova biografija "Dva srca" Davea Marsha, a sve to da budete spremni za turneju u ljeto 2023. Iduće ljeto u ovo doba već će biti kasno, zato čitajte i slušajte sada i sanjarite kako ćete dogodine u ovo doba biti na jednom od Bossovih koncerata.

Ne samo iz razloga turneje, može se preporučiti i autobiografija "Ožiljci" Anthonyja Kiedisa jer "Red Hot Chili Peppersi" praše s novim albumom, baš kao i "Rolling Stonesi", a (auto)biografija genija riffova Keitha Richardsa više je nego zanimljivo štivo. Inače, ljubitelji biogafija sretni su čitatelji. Police obiluju zanimljivim i kvalitetnim biografijama Danila Kiša, Ive Andrića i drugih. Na dobro vam došlo ovo čitateljsko lito.

Pratite Stil na i Instagramu te Facebooku!

19. travanj 2024 21:53