Overlay
kul mjesta

Grintate da su u centru Splita samo hosteli i fast-foodovi? Obišli smo tri šarmantna prostora u gradskoj jezgri koji daju nadu da još nije sve izgubljeno. Poznajete li ih?

Piše Milena Budimir
Foto Saša Burić/Cropix, privatni album
27. svibnja 2022. - 11:37

Zadivljeni prostorima koji u našem gradu bivaju skriveni od očiju slučajnih prolaznika, premda su neki od njih u srcima Splićana, otkriveni odavno, zaputili smo se u obilazak. Da vas podsjetimo. Da ih pokažemo. Da provjerimo rade li još uvijek jednakom snagom kao nekada. Jednako hrabro. Drukčije.

E&E VINTAGE SHOP

Pripoznale su se. Odmah. U četvrtoj godini života.

Malene, zvrckave, u baletnoj školi HNK.

Od tada su najbolje prijateljice, sestre skoro, sada i poslovne partnerice. Jedna je Ena Staničić (28, još pola godine), druga je Ela Braović (28), zajedno su E&E. Jedna je inženjerka tekstila, druga magistra modnog i tekstilnog dizajna, i tim su putem kretale zajedno.

image
Sasa Buric/Cropix

- Znale smo kako je modni svijet naš svijet, sad je "samo" trebalo odlučiti kojim ćemo pravcem. Putujući Europom stalno smo istraživale, obišle smo skoro svaki vintage dućan - smijemo se njihovoj fasciniranosti odjećom koja je prošla svoje vrijeme, nadživila ga i opet se vratila.

I tada, potpuno ozbiljno, doznajemo kako je vintage odjeća daleko od rabljene odjeće, od one koju nazivamo "second hand", razlika je - učimo i mi - poput razlike između rabljenog automobila i oldtimera.

image
Sasa Buric/Cropix

- Vintage se smatra bilo kakav predmet koji je stariji od 40 godina, no odmakom vremena možemo  90-e svrstat u tu eru. Naš asortiman nudi vrlo dobro očuvane, nekad i nikad nošene odjevne komade koji su prošli čišćenje, prepravke ako je bilo potrebe za tim - nabrajaju nam cure, koje onako spretne same mijenjaju patentne zatvarače, rasparanu podstavu vraćaju u prvobitno stanje, prišivaju ili mijenjaju botune (dugmad, za one koji žive izvan našega grada), ali i skraćuju komade po potrebi.

Ena i Ela rade ono što ih veseli. Ta posebna radost je nešto što se rado dijeli, kao i savjeti, za one koji se još uvijek "traže":

image
Sasa Buric/Cropix

- Ako netko ovo čita i misli se kako nikada neće dobiti šansu, neka stane odmah! I neka proba. Trebat će mu strpljenja, ali nešto mora bit. I mi smo nakon završetka tekstilnog fakulteta uspili u državi koja nema tekstilnu industriju - poručuju djevojke.

Svjesne su kako su tek na početku! No, za ljeto su dogovorile par suradnji s mladim dizajnericama čije radove cijene, rado će im ustupiti dio svojeg prostora za promociju. A prostor u kojem E&E postoji je nešto potpuno drugačije. Počevši od adrese!

image
Sasa Buric/Cropix

Mihaljevićeva ulica broj 1. I jedini. Ta splitska mini ulica i ima samo taj broj.

Prostor je baš kao građen za vintage dućan. Vintage on, vintage roba. I kamen, i staklo, i metal - pravi dom za krhke komade skoro zaboravljenih komada. Opipavamo materijal, ponosno nam djevojke pokazuju sve izrađeno od vune, čaroliju od svile, prozračan lan, pamuk koji kao da je još uvijek u cvijetu, skriven od svijeta, stvoren da pruža ugodu...

Sve se uklopilo u priču.

image
Sasa Buric/Cropix

One stvaraju svojim rukama, nemaju problem "potrošit" sate i sate kopajući po buvljacima, po maminim ormarima, gledajući modne editorijale. Razbile su stigmu "vintagea", pokazali ljudima kako to nije iznošena, prljava odjeća kojoj je odzvonilo.

- Nekad nas privuče originalan print ili prišivke, nekad je to sama izrada ili prirodni materijal vrhunske kvalitete. Uvijek pokušavamo (ako je donacija u pitanju) saznati što više o odjeći koju zaprimimo - pojašnjavaju nam, pa doznajemo kako su upravo tako, tim svojim "njuškanjem" došli do originalne majice s koncerta Tine Turner, do prekrasnih vunenih sakoa iz Francuske i divnih ljetnih haljina koje datiraju od ranih 90-ih!

- Bilo bi sebično sve te informacije zadržat za sebe, stoga ako kupac odabere za sebe komad koji ima priču, rado ćemo im reći što drže u ruci. Zato nedjeljom na Instagramu u večernjim satima imamo malu edukaciju za našu publiku da ih podsjetimo a možda i otkrijemo nešto novo i zanimljivo o brendovima koji krase našu malu trgovinu. Tako smo dosad obradili Benetton, Levis, Umbro - sve su im nedjelje radne.

FORGAS STORE

Nije to poslovni prostor. Ne može biti. Zašto? Zato što se nalazi u dvorani barokne palače Cindro, između Peristila i Željeznih vrata. Dakle, u centru Splita. U centru svita.

To je čarolija.

image

Forgas Store

Obitelj koja je u tom savršenom prostoru stvorila Forgas butigu, a riječ je o tri generacije istog prezimena – spojila je sve u jedno. Rade ono što vole. A onaj koji radi ono što voli – ni dana svog života nije proveo radeći. Užitak je to. Radost. Oni dizajniraju, crtaju, tiskaju, šiju, kroje... Stvaraju.

Tražili smo mjesto koje je dovoljno veliko da izložimo sav naš rad, ali u isto vrijeme dovoljno ugodno da provedemo malo poslije radnog vremena na pivu – tako su, pola u šali, a pola u istini, objasnili svoje kvadrate pod kapom nebeskom.

ART STUDIO NARANČA

A more nosi naranče u luku.

I nebo je rujno

od proljeća.

Vesna Parun

Srce Dioklecijanove plače. Tako je počelo. Nećete naći u Splitu baš nikoga iz generacije rođene 70-ih kome nije bio statusni simbol imati neki mali uporabni predmet iz Art Studia Naranča. U samim počecima bio je to dizajn studio, no prerastao je sebe i počeli su se "pretvarati" u galeriju, pokrenuli su izlagačku djelatnost.

image

Studio Naranča

U Ulici Majstora Jurja, na tri poda, bez iti jednih vrata, s kata na kat raste galerija, cijela kao jedna, a opet drugačija, razigrana. Donji kat galerije je art shop, prvi kat izložbeni je prostor, a zadnji kat – potkrovlje je ured galerije i "Splitgraphic" bijenala.

Studio Naranča je pravo mjesto za naći originalne i moderne art predmete. I dalje, rekli bi. I dalje.

18. travanj 2024 02:58